Efter hjälteinsatsen i Stadsfjärden – så gick det för skadade havsörnen

I början av mars räddades en havsörn från Stadsfjärdens kalla vatten tack vare privatpersonerna Jörgen Engström och Rodhy Hansson. Under tisdagen meddelade Stockholm vildfågel rehab hur det har gått för örnen. Tyvärr var det inga glada nyheter.

20 mars 2019 08:30

Upptäckten av den nödställda havsörnen gjordes vid Linudden, strax utanför Nyköping, den 6 mars. Det var Jörgen Engström, boende i området, som såg hur rovfågeln vinglade över Stadsfjärdens is och slutligen hamnade i vattnet. Strax därefter satt Jörgen i en båt tillsammans med grannen Rodhy Hansson, på väg ut för att rädda örnen. Det hela landade i en lyckad insats – duon fick upp rovfågeln ur vattnet och kontaktade sedan Stockholm vildfågel rehab (SVR).

Örnen, en mager hona på nära fyra kilo, har sedan dess vårdats hos SVR. Redan tidigt in i rehabiliteringen kunde man konstatera att örnen var kraftigt blyförgiftad och överlag i dåligt skick.

– Den hade jättemycket löss och parasiter så vi fick avlusa den. Sedan hittade vi en benskada i knäleden som var ganska gammal, berättar Victor Persson, fågelrehabiliterare på SVR.

Efter ytterligare undersökningar stod det klart att utsikterna såg mörka ut för örnen.

– Det hade gått en flisa ur benet och så var själva knäleden helt förstörd. Det går ju att åtgärda men det leder till ett handikapp som örnen inte kan leva med. Det i kombination med den höga blyhalten gjorde att beslutet blev ganska enkelt, även om det var tråkigt. Den fick somna in enkelt, berättar Victor Persson.

Han förklarar vidare att av de 6-10 örnar som SVR årligen hanterar så är alla blyförgiftade. Orsaken är att örnarna äter blykontaminerat slaktavfall som jägare lämnat kvar i skogen. När örnarna äter slaktavfallet går blyet ut i blodet och vidare in i organen.

– Det är då det börjar hända grejer. Det sätter sig i olika kalciumdepåer och börjar påverka det autonoma nervsystemet. Synen påverkas illa också. Då råkar en havsörn ganska illa ut, säger Victor Persson.

SVR lägger sig inte i sakfrågan politiskt, förklarar Victor Persson, och tar inte ställning till om blyammunition exempelvis borde förbjudas. Samtidigt är man tydlig i sammanhanget.

– Om man tycker det är rimligt att skjuta med blyammunition så tycker jag också att man kan ta bort det efter sig. Man ska inte lämna det kvar i skogen så det blir tillgängligt för andra djur, säger Victor Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson