En modern pionjär inom samlevnad

Hon bidrog till att föra in genus- och samhällsperspektiv i sexualupplysningen på 1990-talet. Sex och samhälle hänger ihop menar Sandra Dahlén, som ser sig som folkbildare.

13 augusti 2019 09:11

Allt började med den där kondomutdelningen. På mitten av 1990-talet fick RFSU pengar av staten för att bekämpa hiv, bland annat genom att erbjuda sommarjobb som gick ut på att ge kondomer till besökare i parker och på festivaler. Sandra Dahlén var student och behövde extra pengar. Att dela ut kondomer var inte precis hennes drömsyssla, men sexualupplysningsutbildningen som ingick i arbetet var desto roligare. Den fick henne sedan att göra ett långt avbrott i studierna i statsvetenskap för att bli informatör på RFSU Stockholm. Hon utvecklade undervisning för unga, skrev ”Sex med mera” (Rabén & Sjögren, 1997) – en bok för tonårstjejer, och var ute i skolorna och informerade.

Med tiden blev hennes nisch att föra in ett genusperspektiv som tidigare hade saknats.

Det var väldigt lite samhällsperspektiv inom sexualupplysningen på 1990-talet, det handlade om individen och "vad händer i dig", liksom.

Sex och jämställdhet

Sandra Dahlén och några få andra feminister inom RFSU lyckades driva igenom att fler perspektiv lyftes. Diskuterade man kvinnor och orgasmproblematik kunde man även göra en maktanalys, eller utgå från samhällets syn på sex.

Om samhället ser det normala sexet som en akt mellan en tjej och en kille och penis i slidan som ska röras in och ut, men så sitter inte klitoris i slidan – då blir det orgasmproblem, säger Sandra.
Eller om man har ett samhälle där kvinnor har mindre makt än män, är mer våldsutsatta och uppmanas att akta sig – även det kan skapa hämningar och orgasmproblematik.

Efter sex–sju år sade hon upp sig för att fortsätta studierna, men RFSU ville fortfarande anlita henne som konsult. Nya uppdrag kom till, även internationella projekt med allt från föreläsningar och utbildningsuppdrag för organisationen Kvinna till kvinna, till verksamhet för att dela ut bindor i Calcutta.

Brinnande engagemang

I dag är hon frilansande konsult och utbildare inom sexualitet och jämlikhetsfrågor. Hon har skrivit flera uppmärksammade böcker – ”Hetero” (Rabén & Sjögren, 2006) som satte heterosexualiteten och heteronormativiteten under lupp. Och nu senast ”Hallongrottan – en bok om slidsex” (Leopard förlag, 2016), hennes första bok för vuxna.

Utan de feministiska och samhälleliga utgångspunkterna hade sexualfrågorna inte fångat henne, tror Sandra Dahlén. Samhällsengagemanget grundades redan under uppväxten i Jakobsberg, en miljonprogramsförort utanför Stockholm som kunde erbjuda både en trygg uppväxtmiljö och en insikt i den utsatthet många människor lever i.

Hennes pappa kom från en liten bruksort utanför Sundsvall och flyttade till Stockholm för arbetets skull, hennes mamma kommer från Israel. De faktorerna ser hon som betydelsebärande.

Att växa upp i två kulturer, tillhöra en minoritet, ha en ganska trygg och fin uppväxt i ett ordnat område, men samtidigt se utsatthet – allt det har varit en grogrund för mitt engagemang.

Enklare med åldern

När Sandra Dahlén ska beskriva sitt uppdrag kallar hon sig folkbildare och kunskapsbärare. Här ingår sexualupplysning, men det är inte förrän på senare år hon har börjat nämna den sidan av arbetet.

En ung tjej som jobbade med sexualupplysning – det blev så sexuellt. Särskilt om män frågade vad jag gjorde. Då sa jag bara att jag arbetade med föreläsningar eller att jag var utbildare. Det var det väldigt sällan några följdfrågor på.

Efter att ha passerat 40-strecket är det mer avslappnat. Och tiderna har förändrats.

Förut var det mer laddat med jämställdhets- och genusfrågor så jag nämnde helst inte det heller, kan jag ärligt säga.

Fritiden ägnar hon åt familj och vänner, gärna med en festlig guldkant om det går. För även om hon säger sig vara kluven till att fylla 45 är hon definitivt en person som griper varje tillfälle att fira med dem hon tycker om.

Man kan alltid bryta vardagen på något sätt. Äta skaldjursplatå, träffa vänner och dricka bubbel, äta eclairer! Det är fantastiskt att fylla år.
FAKTA

Namn: Sandra Dahlén.

Fyller: 45 år den 13 augusti 2019.

Gör: Sexualupplysare, utbildare och författare.

Bor: Liljeholmen i Stockholm.

Familj: ”Ja, stor.”

Så firar jag födelsedagen: Med ett laserdome-kalas för både barn och vuxna. ”Vilken adrenalinkick, det ska bli så roligt!”

Om att fylla 45: ”Det är väldigt kluvet. Jag är fåfäng och tycker att det är jobbigt att åldras, men är å andra sidan överlycklig över att få åldras – tänk, bara en sådan sak som att få leva ännu ett år med mitt barn.”

Favorithemmasyssla: Slöa.

Lyssnar på just nu: Sommarpratare.

Så rensar jag tankarna: ”Går på toaletten, haha! Det händer något när kroppen slappnar av.”

Stör mig på: ”När folk inte torkar fötterna efter duschen och blöter ned golvet i omklädningsrummet på Friskis & Svettis.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT