1800-talshuset flyttas och lever vidare

I höstas påbörjades rivningsarbetet av villakvarteren i Folkesta. Men alla hus går inte till den sista vilan. På onsdagen räddades flygelbyggnaden till Torlunda gård och får nu en framtid på andra sidan stan.

12 februari 2020 14:45

– Jag var väldigt nervös när de började lyfta men nu känns det bra, säger Birgitta Eriksson och klappar om knuten på sitt "nya" hus som till bredden balanserar på en rejäl boogie-trailer.

Strax innan lunch började kranföraren Mathias Åkerlund spela upp den nästan 20 ton tunga byggnaden i skyn. Innan dess hade hans arbetskamrater ägnat åtskilliga timmar åt att säkra lyftet till transportfordonet.

– Förberedelser är A och O. Det har gått väldigt bra och nu är den svåra biten avklarad. Det går alltid smidigare att lyfta av ett objekt, säger Ken Lågas och förbereder omlokalisering till Tanderstens gård utanför Hållsta.

Det blir den nya hemvisten för den gamla flygelbyggnaden som stått på Torlunda i nästan 150 år.

– Jag är så glad att det här äntligen blir av och det känns bra att kunna rädda huset, säger Birgitta Eriksson som bor på Tanderstens gård.

Hon kontaktade kommunen när hon fick höra att bostadsområdet i Folkesta skulle rivas och undrade om det fanns möjlighet att ta vara på någon byggnad.

– Jag hänvisades till rivningsfirman och de har varit väldigt tillmötesgående. Vi kom överens om en symbolisk summa och det som kostar är främst kran och transport.

Huset med timmerstomme, som mäter fem gånger tio meter, ska användas som ekonomibyggnad och förråd till gårdens biodling.

– Vi behövde ett nytt hus, men det känns också bra ur ett resursperspektiv, säger Birgitta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!