Fortsatt strul med kommunens e-post

Svartlistningen hos Microsoft består och Eskilstuna kommun har därför fortfarande problem med att skicka e-post till vissa domäner som hotmail och outlook.

– Vi jobbar intensivt med att komma ur situationen, säger Per-Mikael Bäckstedt vid kommunens IT-enhet.

25 februari 2019 16:52

Bekymren startade i början av förra veckan efter att Eskilstuna kommun hamnat på multinationella datorjätten Microsofts spärrlista. Anledningen är att ett antal av kommunens mejladresser kapats och utnyttjats för att skicka spammeddelanden. Detta betyder i sin tur att Eskilstuna kommun har problem med att skicka e-post till en rad Microsoftägda domäner som hotmail.com, outlook.com, msn.com och live.com. Det kan även vara trassel med att skicka till andra e-postdomäner som använder sig av Microsofts spärrlistor.

– Nu måste vi genom handling och agerande bevisa för Microsoft att vi kan vara trovärdiga, säger Per-Mikael Bäckstedt, enhetschef för IT-drift på Eskilstuna kommun.

Enligt Per-Mikael Bäckstedt kan kommunen ta emot mejl som skickats från berörda domäner. Däremot kan det bli problem när kommunen ska mejla personer med exempelvis outlook-adresser då meddelanden riskerar att "fastna" på vägen. Kommunen räknar emellertid med att dessa mejl ska komma fram då problemet är löst.

– Inkommande mejl fungerar men det kan bli problem när vi i vår tur ska skicka till privatpersoner.

Eskilstuna kommun jobbar nu intensivt med att bättra på sitt rykte för att kunna strykas från Microsoft svarta lista. Bland annat uppmanas anställda till allmän försiktighet och informeras om vikten av att inte klicka på skumma länkar bland posten inkorgen.

– Vi har nu ögonen på oss och har vidtagit åtgärder för att lösa detta på ett så korrekt sätt som möjligt. För att bli betrodda igen får vi exempelvis inte skicka mejl till många personer samtidigt, säger Per-Mikael Bäckstedt.

Eskilstuna kommuns interna e-postsystem, med omkring 9 500 användare, berörs inte av problemen.

Det är ännu oklart när det externa mejltrasslet ska vara löst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Oscarsson