Gruppträning i egen takt för ett längre liv

Fyra förmiddagar i veckan dominerar en lite mer mogen publik i Friskis & Svettis lokaler på Sveaplan. Sedan Seniorklubben drog igång för fyra år sedan är det fullsatt på vartenda pass.

18 januari 2020 11:49

Senioranpassad träning är inte något nytt och allt fler har fått upp ögonen för vinsterna med fysisk aktivitet även när man kommer upp i åren. 

– Jag hoppas att träningen ger mig minst ett år extra, säger 84-årige Tore Nilsen innan dagens övningar i cirkelgymmet drar igång.

Han ger ett piggt intryck och berättar att han hållit igång med fysisk aktivitet i hela sitt liv.

– Jag gillar vintersport och åker gärna skidor – både på längden och på tvären. I år ser det vädermässigt dock lite mörkt ut på den fronten, säger Tore Nilsen.

Han deltar gärna på veckans alla pass och säger sig ha stor nytta av träningen.

– Jag vet att jag behöver balans och styrka och det är därför jag går hit, men det är också ett bra tillfälle att träffa trevligt folk.

Träningsmomenten med Seniorklubben har extra fokus på just styrka och balans samt rörlighet och kondition.

– Men det är minst lika viktigt att känna gemenskap och glädje när man kommer till oss, säger Gunnel Malmkvist som leder Seniorklubben tillsammans med Tiina Turpeinen.

35 medlemmar i föreningen turas om att hjälpa till som funktionärer under seniorpassen. Det är många att hålla reda på när det är fullsatt på träningsytan och det underlättar att det finns några extra händer när vikter och redskap behöver skiftas.

– Vi känner att vi gör en stor samhällsinsats – det här är folkhälsoarbete på riktigt, säger Tiina Turpeinen.

Med allt fler pensionärer har hon märkt av ett ökat behov av anpassad träning.

– Det är oundvikligt – alla åldras och vi lever längre. Då gäller det att vi också känner oss friska flera år efter pensionen, säger Tiina Turpeinen och fortsätter:

– Genom forskning vet vi att fysisk aktivitet och träning påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa genom hela livet. Det är bra i förebyggande syfte mot såväl hjärt- och kärlsjukdomar, som diabetes och psykisk ohälsa.

Tiina Turpeinen beskriver tiden efter pensionen som träningens guldår och hoppas att fler tar vara på den.

– Det är aldrig för sent att börja med en ny vana. Många som går i pension säger att de inte ser vitsen i att börja motionera – tvärtom, säger jag.

Träningen på Seniorklubben är utformad så att den ska ge nytta i vardagen. För att kunna kamma sig själv och plocka ur ett högt skåp läggs därför extra vikt vid axlar. Benstyrka, bål och rygg ägnas också en extra duvning då det förbättrar balansen och hjälper till när man ska sätta sig och resa sig upp.

– Här är ingen hets och det handlar mer om individuell prestation i grupp. Många som kommer hit gör det för att umgås och träffa andra – det kan vara nog så värdefullt, säger Gunnel Malmkvist.

81-åriga Marie-Louise Nanryd står längs ena långsidan i den stora gympasalen och pratar med några träningskompisar. Hon är en av 80 deltagare på torsdagens seniorpass i cirkelfys och väntar på att uppvärmingen ska dra igång.

– Jag är uppväxt på landet och alltid varit ute och rört på mig. På senare år har jag haft lite värk i rygg och axel och det går inte att vila sig frisk. Den biten har blivit bättre och bättre med hjälp av träning.

Hon gillar det kravlösa upplägget med Seniorklubben och tycker att det sociala inslaget är minst lika viktigt som själva träningen.

– Det känns bra när jag varit här och framför allt tycker min man och mina barn att jag blivit piggare av träningen, säger Marie-Louise Nanryd.

Seniorklubben

Träning i grupp som vänder sig till seniorer över 70 år.

F&S har pass på förmiddagar, måndag–Torsdag i lokalerna på Sveaplan, samt ett pass i veckan, på onsdagförmiddagar i lokalen Valvet i Fröslunda.

Passen Stol och styrka samt cirkelfys har fokus på rörlighet, balans, och styrka medan cirkelgym fokuserar på styrka. Du utmanar dig själv efter dina förutsättningar.

Aktiviteterna tar cirka 55 minuter och social samvaro och glada skratt är lika viktigt som själva träningen.

Källa: Friskis & Svettis

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander