Invigningsfest på Jernberghska

I december öppnade den klassiska Jernberghska restaurangen i Rademachersmedjorna i ny tappning. På fredagskvällen är det dags för invigningsfest på restaurangen där ledorden är ekologisk mat utan tillsatser.

28 februari 2019 14:44

Ett par rykande skålar ärtsoppa åtföljda av ugnspannkaka med jordgubbssylt smaksatt med chia och agave bärs ut till de väntande lunchgästerna. Utanför det lilla köket står kökschefen Evita Dinda och kollegan Stina Lindgren och konstaterar att restaurangen gått över förväntan sedan öppningen i början av december.

– Vi har fått många stammisar redan nu. Jag tror att många här i stan har saknat ett nyttigt vegetariskt alternativ, säger Evita Dinda och slår ett extra slag för restaurangens "historiska" kålsoppa.

– Det ska finnas ett gammalt recept på kålsoppa som är unikt för just det här området. Jag har inte hittat det, men vi gör vår egen variant.

I början av oktober, en knapp månad efter att restaurangen Svenska friskolor med bas i Eskilstuna skulle ta över. Koncernen driver fyra friluftsförskolor i kommunen där man i flera år serverat mat utan tillsatser. Restaurangen drivs i samma anda och lagar även maten till förskolorna.

Sedan premiären i december har öppettider och utbud successivt utökats och inkluderar nu frukost, lunch och fika hela veckan, helgbrunch och middag med á la cartemeny tisdag till söndag.

All mat är ekologisk, gluten- och sockerfri och mycket fokus ligger på vegetariskt. Köttet kommer från närbelägna Stora Ekeby gård. På menyn finns ett antal naturviner. Vid lunchen serverar man medvetet mindre portioner för att dra ner på svinnet.

– Men var inte blyg. Vill man ha mer är det bara att säga till så får man backning, försäkrar Evita Dinda.

Klockan 18 på fredagen väntar invigningsfest för den nyöppnade restaurangen.

– Det blir en stor överraskning. Men man kan vänta sig mycket provsmakning. Det är bara att komma ner och säga hej och se hur vi har det, säger Stina Lindgren.

Maten till koncernens egna förskolor lagas redan nu på restaurangen. I framtiden är förhoppningen att kunna laga mat även till andra förskolor och skolor som är intresserade av samma koncept.

– Det har funnits andra förskolor i området som har undrat om vi kan laga mat fri från tillsatser även till deras barn. Så det finns absolut en plan att kunna erbjuda en sådan lösning i framtiden, säger ekonomichefen Mayra Almén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla

Ämnen du kan följa