Jukka slog larm om den fastfrusna svanen: "Jag tänkte: Liv som liv och ringde 112"

När Jukka Murtomäki tittade ut över ån tidigt på söndagsmorgonen fick han syn på svanen en bit ut. När han kollade en stund senare fanns svanen fortfarande kvar. Han plockade fram kameran med teleobjektiv och såg att svanen hade frusit fast. Det slutade med att Jukka ringde 112.

30 december 2018 14:11

Jukka Murtomäki bor i Skjulsta Svanvik i Skogstorp och strax utanför rinner ån. Att han tittar ut över vattnet är inget konstigt. Inte att han ser fåglar heller.

– Jag såg svanen tidigt på morgonen. När jag tittade en stund senare reagerade jag på att den fortfarande var kvar, berättar han.

Jukka plockade fram kameran med tillhörande teleobjektiv för att se hur det stod till med svanen. Han såg direkt att fågelns ena ben hade frusit fast i isen.

– Sen visste jag inte vart jag skulle ringa riktigt, berättar han.

Han ringde flera olika larmnummer men hittade inte riktigt rätt. Han hamnade hos en fågeljour i Simrishamn och hos polisens centrala telefonnummer 114 14, men ingen av dem var rätt instans.

– Så till slut bestämde jag mig för att ringa 112. Jag tänkte: Liv som liv. De får väl säga åt mig att jag har gjort fel i så fall, berättar Jukka Murtomäki.

Och räddningstjänsten kom, en livräddare på en speciell räddningsflotte kom till undsättning och lyckades få svanen att flaxa och röra sig så pass mycket att den efter en liten stund lugnt kunde simma iväg på egen hand.

– Det kändes jättebra att se, säger Jukka Murtomäki.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa