Köpare lurades av annonser – 25-åring från Eskilstuna döms för flera brott

En 25-årig man från Eskilstuna fälls för två bedrägerier och fem fall av penningtvättsförseelse, sedan ett antal personer fört över pengar till honom för varor som aldrig levererades.

5 mars 2019 10:28

Vid två tillfällen har 25-åringen lurat bilköpare på pengar. Han annonserade ut en begagnad bil som han inte hade, och tog emot handpenning från två köpare. När köparna sedan försökte höra av sig till honom gjorde han sig oanträffbar, och någon bil levererades aldrig.

25-åringen har erkänt brott i båda fallen, och förklarat sitt beteende med att han var i stort behov av pengar.

De fem fallen av penningtvättsförseelse är koppade till ett instagramkonto där märkeskläder annonserades ut. Det var till 25-åringen köparna swishade sina pengar, men enligt 25-åringen hade han ingen vetskap om kontot i fråga. Hans förklaring till överföringarna är att han upplät sitt bankkonto åt kompisar som av olika anledningar behövde föra över pengar som han sedan tog ut kontant åt dem.

Enligt Eskilstuna tingsrätt har 25-åringens egna uppgifter inte kunnat motbevisas, men rätten anser att 25-åringen borde ha haft åtminstone skälig anledning att anta att pengarna kom från brottslig verksamhet. Därför döms han för penningtvättsförseelse i fem fall trots att han inte har kunnat kopplas till instagramkontot i fråga.

Påföljden för 25-åringen bestäms till skyddstillsyn i kombination med lämpligt behandlingsprogram. Han ska även återbetala närmare 20 000 kronor till de olika brottsoffren som fört över pengar till honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg