Krocket är spelet för den taktiska teknikern

Efter två dagars tävlande kunde i går eftermiddag Lewis Palmer från Trosa lyfta guldpokalen i årets golfkrocket.

6 augusti 2017 19:00

Tävlingarna avgjordes med kval och kvartsfinaler under lördagen och med semifinaler och finalspel på söndag eftermiddag, där Simon Carlsson från Nösslinge tog det första gamet, och ledde med 6-4 i sista och avgörande, men Lewis vände och vann med 7-6, game och match.

Riktigt hela den svenska eliten av krocketspelare är inte samlade eftersom värden, Anton Varnäs, vars planer i Stavtorp alla spelar på, inte kan närvara just denna helg, men i stort sett alla andra är där.

Nu fortsätter årets svenska mästerskap med ytterligare två tävlingsdagar för att försöka se vem som är den som håller högsta nivån i spelet då den äldsta formen av krocket avgörs - den som går under det engelskklingande namnet association croquet (eller enklare uttryckt AC).

‒Här brukar Lewis Palmer vara i en klass för sig, men vi får se hur det går i år, vi ska spela om det, säger Joakim Norbäck från Torshälla, som vann tävlingen Swedish Open för en månad sedan och som kom på en mer blygsam tiondeplats i golfkrocketen i går.

Efter några få spellediga dagar fortsätter man med att duka upp till en ny stor tävling på Stavtorps minutiöst välskötta banor - europeiska mästerskapen då representanter från England, Wales, Skottland, Spanien, Tyskland, Norge och Sverige drabbar samman.

‒Vi tävlar förstås så ofta vi kan under somrarna, säger Joi Elebo från Anderstorp. Man får passa på.

Men man kan inte locka publik med att det ofta utspelas några större skandaler på en krocketbana? Ingen som förlorar humöret och blir förbannad på sin motståndare som ständigt krockar bort en från alla drömlägena?

‒Nej, det ser man väldigt sällan, skrattar Joi. Man blir nog mest irriterad på sig själv, om man spelar långt under sin egen normala nivå.

Jois pappa Eje är tillbaka efter bronsmatchen, som han vann, berättar att det hela handlar om att ta så få felbeslut som möjligt på planen.

‒Det är mycket taktik och teknik. Och kanske en del rena tillfälligheter också.

Krocket eller croquet?

De flesta aktiva säger krocket, men medger själva att det är enkelt gjort att säga både golfkrocket och att glida över på engelska i association croquet. Det är de två grenarna av samma sport som man tävlar i.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torsten Braf