Polisen: Älgfamiljen i Skogstorp ska skjutas

Den närgångna älgfamiljen i Skogstorp är för aggressiv och ska bort. Det säger polisen som ska ge skötselområdet i uppdrag att mota ut älgfamiljen för att kunna skjuta de fyra älgarna.

– Vi har fått indikationer att folk i området inte längre vågar gå utomhus på grund av att älgkon vandrar runt där, säger Eric Björkholm vid polisen.

19 oktober 2017 11:52

Älgfamiljen är välkänd i hela Skogstorp då älgkon med sina tre kalvar valt att bo mitt bland bebyggelsen. Eskilstuna-Kuriren skrev i söndags om hur de tog en tupplur i Skogstorpsbon Jonna Lindqvists trädgård. Älgarna var lugna och låg och vilade sig den gången, men Jonna Lindqvist berättade då också om ett tidigare, mindre trevligt möte med älgfamiljen.

– De kom springande mot oss. Vi fick springa över till andra sidan vägen. Min son blev rädd och började gråta. De är ju väldigt stora så när de kommer nära blir man ju lite rädd, berättade Jonna Lindqvist för Eskilstuna-Kuriren.

Älgarna ska nu bort enligt jaktlag 9 som reglerar djur som utgör fara för liv, hälsa och egendom.

– Det är inte ett rent formellt beslut, utan vi i polisen är av åsikten att den ska skjutas, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen och ansvarig över trafikeftersök hos polisen.

[fakta nr="1"]

– Det är lite tragiskt men det är en älgsko som sedan flera år mer eller mindre bor i bebyggelsen och i år uppvisat ett aggressivt beteende mot folk, säger Eric Björkholm.

Eric Björkholm kommer därför under torsdagen att ge i uppdrag till närliggande skötselområde, som ligger under länsstyrelsen, att mota ut älgarna ur bebyggelsen för att kunna skjuta dem.

– Det är olämpligt att avlossa skott i ett tätbebyggt område. Vi vill inte att de ska skjutas i bebyggelse utan på öppen mark, säger Eric Björkholm.

– Hur mycket vi än vill bevara djuren i vår natur är den här kon för närgången. Hon lär dessutom sina kalvar att vandra fritt i bebyggelsen och vi kan inte ha en massa älgar som bor bland oss, fortsätter han.

Det är endast älgkon som uppvisat ett aggressivt beteende och som måste bort, enligt polisen, men eftersom älgkalvarna är beroende av kon kommer alla fyra att skjutas. Eric Björkholm vill att skötselområdet med dess jägare agerar så snart som möjligt så att älgarna försvinner från Skogstorp.

– Vi har fått indikationer att folk i området inte längre vågar gå utomhus på grund av att älgkon vandrar runt där. Det viktiga är att vi får bort dem så att folk som bor i området kan känna sig trygga med att vara ute på gatan, säger han.

Jonna Lindqvist i Skogstorp kontaktade inte polisen, men har förståelse för deras beslut. Trots sitt fina möte med älgfamiljen.

– Det är väldigt fina djur så det är synd att de måste tas bort. Men man får lita på dem som kan mer att det är det enda rätta. Jag är glad som fick ha familjen på tomten innan de tas bort, säger Jonna Lindqvist.

Alla är dock inte lika glada. Efter att artikeln om att älgarna ska skjutas publicerades på ekuriren började telefonerna gå varma på polisens länskommunikationscentral.

‒Det är det som folk ringer om, säger Annica Wehinger Redlund, som under torsdagen arbetade som vakthavande befäl.

Hon vill dock inte kommentera planerna på avlivning närmare, utan hänvisar till Eric Björkholm.

Jaktlag 9

Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Regeringen får meddela föreskrifter om att Polismyndigheten får låta avliva eller fånga vilt, när detta är befogat från djurskyddssynpunkt.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson