Rånvåg kan vara på väg att klaras upp

Det är inte alls säkert att alla fall av rån som inträffat i Eskilstuna den senaste veckan har utförts av samma gärningsmän. Men Eskilstunapolisen har nu fått namn på flera av de misstänkta gärningsmännen och hoppas snart vara klara med utredningen.

27 mars 2019 17:16

Sedan 20 mars har det inträffat åtta fall av rån, där tillvägagångssättet har flera gemensamma nämnare.

Flera ynglingar går fram till en eller två riktigt unga personer på 12 eller 13 år och kräver att få mobiltelefon och hörlurar, kanske en plånbok om en sådan finns, och lägger beslag på mössor eller kepsar. Gärna om det ser ut att vara märkeskläder.

Oftast har platserna varit centrumrelaterade, men rån har även inträffat i Skogstorp, Skogsängen och i Munktellstaden.

Ett rån som inte följer riktigt samma mönster är det som inträffade på Västermalm i Eskilstuna vid 14-tiden i tisdags.

Här var det tre rånare som gav sig på en man i 25-årsåldern, slog ned honom och riktade flera sparkar mot honom där han låg. Därefter plockade de åt sig den unge mannens mobiltelefon och plånbok.

Mannen fördes till Mälarsjukhuset för tillsyn, och polisen har inga uppgifter på hur omfattande hans skador är eller om han fortfarande är kvar på sjukhuset eller inte.

Men polisen har nu flera namn på de misstänkta gärningsmännen.

– Det har vi, säger Åsa Erikson, som är gruppchef på ungdomsroteln i Eskilstuna. Och vi jobbar nu på att plocka in dem på förhör.

Ett arbete man hoppas få hjälp med från poliser från flera andra rotlar.

Så vitt man vet så handlar det om ynglingar som kräver att såväl socialtjänsten, som föräldrar, måste kopplas in, men Åsa Erikson utesluter inte att det kan bli tal om frihetsberövning för flera av de misstänkta rånarna.

– Även de under 18 år kan bli både gripna och anhållna. Häktning kräver däremot särskilda skäl.

– Samtidigt vill jag understryka att utredningsläget är lite besvärligt i flera av ärendena, och vi vet alltså inte riktigt om alla rånen hänger ihop med varandra.

Samtidigt kan det rent hypotetiskt bli så att rån som inträffat tidigare än under den intensiva period som startade 20 mars i år kan vara på väg att klaras upp.

Polisen prioriterar arbetet med rånarna alldeles oavsett hur unga eller gamla de misstänkta är:

– Det är viktigt att vi får ett slut på det här nu, nickar Åsa Erikson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torsten Braf

Ämnen du kan följa