Så minns läsarna Stattbranden: "Vi var alla märkta av branden på olika sätt"

På Facebook frågade vi läsarna hur de minns Statt och Stattbranden – på dagen tio år sedan den 25 februari. Här är ett urval av de kommentarer vi fått.

25 februari 2019 21:52

"Jobbade då på ett litet sjukhus i Lofoten, Norge. Minns känslan av sorg och tomhet inombords, när jag fick infon av en patient som hade hört det på nyheterna. Statt, stadens hjärta, som bjudit så mycket glädje och nöje under åren. Hemskt att komma hem och se förödelsen och känner verkligen med dem som befann sig där när det hände", skriver en kvinna.

"Hörde att det brann där. Skrev ett prov i skolan, gick dit, såg infernot. Ruinerna påminde mig om hur Beirut såg ut när jag var liten. Min storebror skulle på fest där fredagen den veckan. Det blev tydligen ingen fest.", skriver en man.

En annan läsare minns hur en kollega, som övernattat på Statt, kom till jobbet utan skor.

"Minns att jag insåg att en kollega övernattat där, men klarade sig. Kom till jobbet och kollegan fanns där barfota i skorna utan sin packning, jättechockad. Vi var alla märkta av branden på olika sätt", skriver en annan kvinna.

"Jag satt i bilen på väg till jobbet tidig morgon och minns hur de på radionyheterna sa att "Eskilstunas stadshotell står i lågor!". Det var sorgens dag för många av oss i Eskilstuna som hade väntat och längtat efter att de äntligen skulle öppna igen på fredagen samma vecka och kicka igång med årets F-rocken, Företagsrocken. Det var årets händelse där vänner, bekanta och kollegor i alla olika åldrar samlades i glädjens tecken", skriver en kvinna och menar att dagen förändrade stadens uteliv och aldrig blev densamma.

"Minns att jag blev väckt av Tib (tjänsteman i beredskap red anm.) att jag måste komma in till Mälarsjukhuset eftersom det var stabsläge. På vägen in så lystes hela himlen upp av elden. Minns också lättnaden när ingen blev allvarligt skadad.", skriver en kvinna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Lindström

Ämnen du kan följa