Flens kommun inför rast på natten: "Känner en oro"

Under den stundande omorganiseringen och nedskärningen inom socialförvaltningen, så har Kommunal ställt sig kritiska till ett beslut om att införa rast för den nattarbetande personalen. En kritik som de inte fick något gehör för.

20 mars 2019 16:00

– De menar att personalen får en chans till återhämtning under natten genom att införa rast, vilket vi anser som rent strunt, säger Anette Byström, förtroendevald för facket Kommunal i Flens kommun.

I dag jobbar nattpersonal på boendena med måltidsuppehåll, vilket innebär att man får ta rast när det passar. All tid på jobbet är därmed betald, medan en rast innebär att man inte får betalt för den tiden man är ledig.

– Vanligast är det att man är två på natten. Då kan det handla om att man blir ensam personal med 28 boende, eftersom en rast skulle innebära att personen får lämna bygget, säger Anette Byström.

Det som legat till förslag och nu beslutats är att alla ska ta ut en 30-minuters rast på natten, i stället för måltidsuppehåll.

– Att vara ensam med 28 personer är inte lätt och det kommer att bli stressande för både brukare och personal. Vi har varit tydliga i förhandlingarna att detta inte är rimligt, våra medlemmar känner en oro, det händer alltid saker på natten och då kan man inte vara ensam, säger Anette Byström.

Anledningen till att man nu inför rast på nätterna, är enligt Camilla Söderman, chef för äldreomsorg, att man gjort en riskbedömning och sett att personalen upplever att det inte finns tid för återhämtning.

– Vi kommer främst att införa det här på särskilda boenden och det gör vi för att personalen ska kunna återhämta sig. I och med att vi nu får en ny organisation på plats, så funkar det bra att införa detta nu i april–maj, säger Camilla Söderman.

Facket menar att det här skapar en otrygghet för både brukare och personal, speciellt när det innebär ensamarbete?

– Ensamarbete kommer främst att drabba de mindre enheterna, men det kommer alltid att finnas någon att kontakta. Vi kommer tillsammans med personalen kolla på när det är lämpligast att lägga rasten.

– Grunden är att de äldre ska sova om nätterna, men genom att kolla på när larmen ringer så kan vi jobba fram ett schema där rasten fungerar bra att ta, säger Camilla Söderman.

En analys av organisationen kommer att ske i oktober och då kommer man att se över rasterna på nätterna.

– I andra kommuner som infört detta så har det fungerat bra och det här är något som Arbetsmiljöverket vill att vi gör, då man har rätt till rast på sitt arbetspass.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund

Ämnen du kan följa