Fyra personer fast i brandröken – räddades med helikopter

Sverige fortsätter att brinna. Under söndagskvällen spred sig branden i Trängslet, från trädtopp till trädtopp i rasande fart. Fyra personer från räddningsstyrkan omringades av rök i fronten, men undkom välbehållna efter en räddningsinsats med helikopter. Något Expressen var först att rapportera om.

24 juli 2018 10:39

Johan Szymanski från Malmköping leder nu släckningsarbetet mot branden i Trängslet, i Älvdalens kommun i Dalarna.

– Vi fick en brand i den sydvästra delen av området som väckte till ganska kraftigt. Vi skickade fyra helikoptrar som inte kunde få ner branden. I samband med det befann sig fyra personer i brandens riktning vilket gjorde att de hamnade i väldigt kraftig rök, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora.

Han var dock inte orolig under räddningsinsatsen, de är väl förberedda för en sådan situation.

– De är helt oskadda. Vi hade en plan sen tidigare hur vi skulle arbeta om vi behövde evakuera. I den planen ingick det exempelvis att det ska larmas till ambulans och det verkställde vi fullt ut, men de användes aldrig. De mår bra och fortsätter oförändrat i dag, säger Johan Szymanski.

[tweet id="1021154466173718529" width="550"]

Kommunikationsproblem försämrar arbetet för att släcka branden.

– Det stora problemet är sambandet. Vi har fruktansvärt dålig täckning på våra radioapparater, radiosystemet Rakel. Vi har ända sedan insatsens start försökt att få hjälp, och nu ser det ut som att det äntligen kommer att lösa sig.

Under söndagen påbörjades en skyddsbränning. Det innebär att man bekämpar branden genom att skapa egna bränder, som hindrar elden från att få fäste och ta sig vidare. Det förväntas bli den största skyddsbränningen i Sverige i modern tid.

– Vi brände 250 hektar, av 800, så det är en bra bit kvar, berättade Johan Szymanski på måndag.

Tidigare har inte branden i Trängslet varit topprioriterad, men nu är läget annorlunda.

– Vi lånade ut några helikoptrar till de bränder som var värst förut. Men nu har vi tagit tillbaka dem, vi behöver våra helikoptrar här.

Hur ser läget ut nu?

– Branden håller sig fortfarande inom begränsningslinjerna. Under natten har den lugnat ner sig i intensitet, tack vare att luftfuktigheten har ökat under natten och att temperaturen har sjunkit, säger Johan Szymanski.

Han hoppas på att branden är under kontroll inom tre veckor. Men helt släckt beräknas den vara först i vinter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindqvist