Reza vill lära andra att ta till penseln

Reza kom till Sverige för tre år sedan. Under tre år har han väntat på beslut från Migrationsverket. För att glömma oron började han måla och nu ställer han ut sina verk på biblioteket i Flen.

28 januari 2019 13:03

Ångesten och oron över framtiden gjorde att 23–åriga Reza Rajabi tog fram penseln. När han kom till Sverige från Afghanistan för tre år sedan hade han dock knappt hållit i en penna tidigare.

Nu målar han porträtt av kända och okända människor och han skissar Flens stadshus och tågstation i detalj.

– Det är kul att måla, jag försöker hitta inspiration på Youtube och Facebook. Men annars målar jag från verkligheten bara, säger Reza Rajabi.

En gång i veckan går han i väg till The Culture house på Amazon i Flen, där han fått lära sig att måla.

– Men jag målar mest hemifrån, när jag är ledig, berättar Reza.

Reza berättar att ovissheten kring sin framtid gjort att han mått väldigt dåligt och han har fått flera psykiska besvär under åren. Han har också drabbats av en autoimmun sjukdom som han måste äta medicin för. Men målningen hjälper, berättar han.

– När jag får måla så slipper jag tänka på dåliga saker. Det har varit jobbigt att vänta på besked. Jag tycker verkligen om Sverige, men Migrationsverket har tagit för lång tid på sig, det har varit väldigt jobbigt, säger Reza.

Flera av ramarna på utställningen i biblioteket har han köpt på second hand.

– Det är svårt ekonomiskt med ramar, penslar och färg. Så jag försöker hitta billigt på second hand. Men jag har fått mycket hjälp från Culture house, till exempel att planera utställningen och hänga upp tavlorna på biblioteket.

För tre månader sedan kom beslutet till Reza Rajabi. Han fick ett avslag på sin asylansökan.

Ett tufft beslut som han valt att överklaga och nu inväntar svar på.

– Om jag får stanna i Sverige så vill jag bo kvar i Sörmland. Min dröm är att människor ska komma för att se mina tavlor och tycka om dem, det vore häftigt att få ställa ut i Stockholm någon gång också. Jag skulle vilja studera måleri och lära andra i samma situation som mig att måla.

Utställningen pågår till och med den 5 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Cassandra Grönlund

Ämnen du kan följa