Falskt konto spred nazistpropaganda i Gnesta

Via ett falskt konto har nazister försökt sprida propaganda i gruppen Gnesta tillsammans, den digitala anslagstavlan och samlingspunkten för Gnestabor på Facebook. Kontots profilbild har stulits från en bibliotekarie på Kungliga Biblioteket.

20 januari 2017 11:11

I vanliga fall brukar innehållet i Gnesta tillsammans, den i särklass största samlingspunkten för ortsbor på Facebook, bestå av allt från naturbilder och lokala erbjudanden till poesi och en och annan kattbild.

Men på fredagsförmiddagen solkades den digitala anslagstavlan av inget mindre än nazistpropaganda, detta två dagar efter att nazister med flygblad skymtats i centrala Gnesta. Användaren Greger Gustavsson uppmanade Gnestaborna att gå med i Nordiska motståndsrörelsen och hävdade att den nazistiska organisationen lyckats få in 70 medlemsansökningar bara i Gnesta.

Ganska snabbt rasslade kommentarer till inlägget från övriga gruppmedlemmar in, samtliga negativa och kritiska. Profilkontot kan misstänkas vara falskt på grund av dess brist på innehåll, dess låga antal vänner och det faktum att ingen Greger Gustavsson finns folkbokförd i Gnesta.

Däremot jobbar en Greger Bergvall som bibliotekarie på Kungliga biblioteket i Stockholm. Det är nämligen hans bild som blivit stulen och använd i nazistiska sammanhang.

– Det känns väldigt olustigt, säger Greger Bergvall och konstaterar att det är en gammal bild på honom.

Bibliotekarien har aldrig varit med om något liknande och understryker att han över huvud taget inte vill förekomma i "sådana här sammanhang".

– Det tror jag inte att min arbetsgivare heller vill, säger han och oroar sig för vad som skulle kunna hända om någon känner igen honom på stan och tror att bibliotekarien är aktiv nazist.

– Jag skulle kunna råka ut för AFA eller något, säger Greger Bergvall.

Finns det något sätt som man kan skydda KB:s bilder från att stjälas av nazister i framtiden?

– Jag ska skicka den frågan till vår IT-avdelning och så får man polisanmäla det också som identitetsstöld, svarar Greger Bergvall som nu har anmält Facebook-kontot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa