300 bostäder kan byggas vid Visbohammar

Efter en markaffär är byggplanerna vid kommungränsen nu åter aktuella. Både villor och lägenheter nämns, liksom en förskola.

Här, längs väg 57 öster om Gnesta, vill ett fastighetsföretag bygga 300 bostäder och en förskola.

Här, längs väg 57 öster om Gnesta, vill ett fastighetsföretag bygga 300 bostäder och en förskola.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-10-22 06:12

I tio års tid har det pratats om att bygga bostäder vid Visbohammar och frågan har blivit lite av en surdeg. Men nu har mark styckats av och sålts till företaget Signum fastigheter, och projektet har därmed fått nytt liv.

Tanken är att bygga omkring 300 bostäder i ett område som sträcker sig längs den norra sidan av väg 57, på Södertäljesidan av länsgränsen. Enligt samhällsbyggnadskontoret i Södertälje finns önskemål om både villor, radhus, kedjehus och lägenhetshus, samt en förskola.

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan för det avstyckade området inleddes formellt i somras, men när projektet kan ta form mer i detalj är oklart.

– Utredningar ska göras med avseende på naturvärden, dagvatten, geoteknik och så vidare för att vi ska få rätt förutsättningar i planeringsprocessen framåt. Ett plansamråd kan ske nästa år. När spaden sätts i backen är väldigt svårt att sia om i dagsläget, menar Sofia Cedergren, biträdande planchef i Södertälje.

Visbohammarprojektet är speciellt eftersom det ligger i Södertälje men i praktiken skulle bli en del av tätorten Gnesta. Det har redan förts diskussioner om att koppla upp området på Gnestas VA-nät, och ytterligare samarbeten om exempelvis skola och omsorg lär bli aktuella längre fram.

– Jag tycker att det är viktigt att Gnesta kommun får tycka till om det här, eftersom det hamnar så nära, säger Bengt Tandberg (C), ordförande i Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!