Branschkritiskt bolag vill bygga

Ett Bollnäsföretag tror sig ha genomskådat byggbranschen, och vill bygga billiga hyresrätter med ny teknik. I slutet av augusti är ett möte bokat med Gnesta kommun.

24 juli 2018 08:30

För två år sedan byggde företaget Ljusbo hyreshus ett prototyphus med fyra lägenheter vid högskolan i Gävle. Nu vill bolaget expandera, och har kontaktat flera kommuner runtom i landet med en förfrågan. Målet är att hitta tre pilotkommuner. I slutet av augusti är ett möte inbokat med samhällsbyggnadsförvaltningen i Gnesta.

Vd:n Gösta Sundberg menar att drakarna i branschen har fastnat i gamla hjulspår, och att det krävs nya idéer för att lösa bostadskrisen.

– Vår målsättning är att ha Sveriges lägsta hyror för nyproduktion, säger Sundberg.

Husen ska byggas som moduler i en fabrik i Jämtland, av trä snarare än betong. För att pressa produktionspriset är till exempel alla fönster i hela byggnaden av samma dimensioner. På alla tak ska det ligga solpaneler.

Boendet kallas kooperativt eftersom hyresgästerna bildar en förening och hyr gemensamt av företaget.

– De stora aktörerna bygger nya modulfabriker för miljarder, men håller fortfarande på med 60-reglar och mineralull för isolering. Det är synd. Det är en trög bransch och många kommer bli tvungna att se över sina affärsmodeller, menar Gösta Sundberg.

En lagändring som trädde i kraft i december 2016 innebär att alla större byggföretag måste upprätta hållbarhetsrapporter. Sundberg hoppas att det ska leda till en ökad medvetenhet kring att bygga med betong, som han menar leder till långt mer utsläpp jämfört med att bygga med trä.

Era hus ska vara både miljövänliga och billiga, hur ska ni tjäna pengar?

– Titta på alla framgångsrika svenska företag, som Ikea, HM, Tetrapak. De tjänar pengar på att nå det stora flertalet.

Ljusbo hyreshus fick förra året 300 000 kronor i innovationsstöd från Vinova för att utveckla sitt koncept.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling