Inför arbetet med att ta fram en ny miljöplan valde majoriteten att bjuda in samtliga partier till diskussionerna för att få till en bred överenskommelse. Det välkomnar Miljöpartiets gruppledare Gustav Edman.

– Det är väldigt positivt att vi faktiskt sätter oss ner alla partier och diskuterar den här saken, det är viktigt att vi får till en långsiktig plan. Det är något jag hoppas på i fler frågor framöver.

Edman håller med Johan Rocklind (S) om att det finns vissa begränsningar när det gäller hur mycket en kommun kan påverka individer och företag, och att krutet bör läggas på kommunens egna byggen och inköp.

– Framför allt vill vi se skarpa klimatmål i kombination med skarpa åtgärder i planen. Det är ett område där vi upplever att Gnesta har halkat efter, säger Gustav Edman.

Även Tomas Ingberg (SD) ger tummen upp åt de blocköverskridande samtalen.

– Det verkar finnas en vilja att söka brett stöd, vilket vi tycker är bra. Det vi vill se är en långsiktig plan som fokuserar på frågor som verkligen gör skillnad i lilla Gnesta. Det kan handla om att satsa på lokala producenter i upphandlingar, och undvika produkter som tillverkas av plast, säger Sverigedemokraternas gruppledare.

Håkan Ekstrand (C) beskriver måndagens möte som bra, men väldigt tidigt i processen.

– Det är alltid bra om så många som möjligt kan vara överens. Då kan detta också hålla över tid, säger oppositionsrådet.

Centerpartiet vill främst se ett fokus på kollektivtrafik, solpaneler och cykelvägar i planen.