Flest företagsamma i Trosa och Gnesta

Kommunerna Trosa och Gnesta toppar återigen listan över de mest företagsamma kommunerna i Sörmland. Birgit Båvner ser två olika förklaringar till den fortsatta östliga dominansen i den här ligan.

20 mars 2018 09:00

Knappt 16 procent av invånarna i Trosa och drygt 15 procent i Gnesta är "företagsamma", enligt Svenskt näringslivs årliga genomgång. Definitionen av företagsam i det här sammanhanget är att man sitter i en bolagsstyrelse.

‒Det är som vanligt, konstaterar Birgit Båvner, verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum östra Sörmland, som förutom Gnesta och Trosa även omfattar Nyköping och Oxelösund.

Hon menar att det i Trosa är många som startar egna konsultföretag inom en bransch som man jobbar i sedan tidigare. Ofta har man haft ett sommarboende i kommunen som övergår till permanentboende. Företagande smittar även av sig, och entreprenörer inspirerar ofta vänner och grannar, menar Båvner.

I Gnesta är förklaringen en helt annan.

‒Många som söker sig till Gnesta är entreprenörer i någon slags andra gröna vågen. Det var i Gnesta jag fick lära mig begreppet "härodlat", säger Birgit Båvner.

Närheten till Stockholm spelar också in, tror hon. Den tesen får även stöd av att Strängnäs återfinns på plats tre i länet.

Är det enbart positivt att så många väljer att starta företag, man tar väl ofta en stor personlig risk?

‒Vi behöver fler enmansföretag som växer sakta och försiktigt, det är där arbetstillfällena skapas i dag. I ett internationellt perspektiv ligger vi långt efter, säger Birgit Båvner.

En som nyligen tagit steget från anställd till företagare, och även deltagit i Nyföretagarcentrums starta eget-kurs, är Björnlundabon Annelie Fredriksson som startade Rutans café förra året. Hon jobbade tidigare som kommunal dagmamma.

‒Jag såg till salu-skylten och slog till, men det är klart att tankarna har funnits tidigare. Jag är utbildad bagare i grunden, säger hon.

Hur har det gått sedan du startade?

‒Det har väl gått som man förväntat sig. Stängt-skylten som satt uppe länge lever ju kvar, det tar tid att bygga upp något nytt. Men jag når ut på Facebook och Instagram. Det här är en ganska bra knutpunkt också, med både 57:an och väg 223, säger Annelie Fredriksson, som nominerades till årets nyföretagare på Gnestas näringslivsgala tidigare i år.

Många dras till entreprenörslivet för att kunna styra mer över sin vardag, menar Birgit Båvner. Det känner Annelie Fredriksson igen. Hon jobbar ungefär 70 timmar per vecka.

‒Men det är värt det, det tycker jag.

Företagsamhet

Trosa 15,8 procent

Gnesta 15,2 procent

Strängnäs 13,8 procent

Flen 11,6 procent

Vingåker 11,5 procent

Nyköping 10,9 procent

Katrineholm 9,3 procent

Eskilstuna 8,4 procent

Oxelösund 6,2 procent

Hela Sverige: 12,3 procent

Källa: Svenskt näringsliv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling