Gnesta går miste om skolpengar

Kommunen överklagade i fjol ett beslut om skolkostnader för ensamkommande, men får bara rätt i ett av fem fall.

Förvaltningsrätten har avgjort en tvist mellan Gnesta kommun och Migrationsverket.

Förvaltningsrätten har avgjort en tvist mellan Gnesta kommun och Migrationsverket.

Foto: Susanne Lindholm

Gnesta kommun2019-10-15 19:22

Förra året sökte kommunen 1,6 miljoner kronor i ersättning från Migrationsverket. Det handlade om kostnader under höstterminen 2017 för skolgången för ett antal asylsökande ungdomar som placerats i Gnesta.

Myndigheten beviljade bara drygt halva beloppet. I fem av fallen överklagade kommunen till förvaltningsrätten, och omkring 100 000 kronor stod på spel i tvisten. Nu har domen kommit, och kommunen får bara rätt i ett av fallen. Beslutet innebär 11 000 kronor till Gnesta kommun.

– Vi kommer inte att gå vidare i den här frågan, konstaterar Bengt Greiff, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Resultatet i rätten påverkar inte årets budget, och de uteblivna ersättningarna var inget som kommunen hade räknat med i sina kalkyler, menar han.

Anledningen till att tvisten uppstod ska ha varit svårigheter att bevisa i vilken kommun ungdomarna faktiskt vistats i, och på vilken skola de gått. Många har fått uppehållstillstånd och därmed nya personnummer sedan 2017, vilket komplicerar saken ytterligare.

Har ni lärt er något av det här, om en liknande situation skulle uppstå igen?

– Jag tror att hela myndighetssverige har lärt sig saker av det här, säger Bengt Greiff och fortsätter:

– Jag vill också betona att vi i Gnesta är stolta över det sätt på vilket vi ordnade skola, boende och omsorg för de asylsökande ungdomarna. Vi klarade uppgiften på ett bra sätt och de flesta är väl igång med studier och en etablering i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!