Gnesta lägger minst på näringslivet

Gnesta är en av de kommuner som lägger minst pengar på näringslivsåtgärder, enligt ny statistik. Ändå hamnar man högt när näringslivsklimatet ska rankas.

18 september 2019 20:31

Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik över hur mycket pengar landets kommuner lägger på näringslivsåtgärder. Här ingår bland annat bidrag till näringslivet, informationsinsatser och marknadsföring.

I Gnesta landar notan på 32 kronor per invånare, vilket är klart minst i Sörmland och bland de lägsta siffrorna i hela landet. I topp ligger Sorsele med 1166 kronor per invånare. Rikssnittet är drygt 200 kronor per invånare.

– Det låter som att den siffran stämmer, men då ingår inte löner för näringslivssamordnare och näringslivschef, säger Anna Sandklef, som är just näringslivschef och för tillfället även tillförordnad kommunchef.

Trots att Gnesta kommun lägger förhållandevis lite pengar på området tycks företagarna vara mer än nöjda med det lokala näringslivsklimatet. Gnesta har klättrat de senaste åren, och hamnade på andra plats i Sörmland senast, strax efter Trosa.

– Vi har 1100 företag i Gnesta och de allra flesta är enmans- eller fåmansföretag. De önskar tillfällen att träffa kollegor och nätverka, och det är det vi i grunden jobbar efter. Det behöver inte kosta så mycket, säger Anna Sandklef.

Kan man tolka siffrorna som att det inte spelar så stor roll vad kommunen gör på det här området?

– Jag tror att vi måste vara ödmjukare än så. I vårt fall har vi ett mångsidigt näringsliv men andra kommuner har helt andra förutsättningar. Bygger man till exempel ett logistikcentrum så ökar ju kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling