Inga planer på att åtgärda fluorhalt

Kommunen har inga planer på att vidta åtgärder för att få ner halten fluorid i Gnestas dricksvatten.

Halten fluorid i Gnestas dricksvatten riskerar att leda till fläckor på tänderna.

Halten fluorid i Gnestas dricksvatten riskerar att leda till fläckor på tänderna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Gnesta kommun2019-12-05 12:41

Som tidningen rapporterade nyligen är halten fluorid i Gnestas grundvatten, och därmed också dricksvatten, relativt högt. Den senaste mätningen visade en halt på 1,3 milligram fluorid per liter vatten. Det kan leda till mörka fläckar på tänderna, för de barn som konsumerar vattnet från födseln upp till sjuårsåldern, något som flera Gnestafamiljer vittnat om.

Enligt kommunens VA-chef Cecilia Weistrand är man medvetna om nivåerna, men så länge de understiger 1,5 milligram per liter (Livsmedelsverkets gräns för tjänligt dricksvatten) är det inget som tarvar någon åtgärd från kommunens sida. Enligt de senaste årens mätningar, som görs två gånger per år, har fluoridhalten legat på mellan 1,3 och 1,4 milligram per liter. Enda undantaget är vårmätningen i fjol, då halten var nere och vände på 1,1 milligram per liter.

– Vi har alltså inte överskridit Livsmedelsverkets gränsvärde för kommunalt dricksvatten vid något tillfälle, menar Weistrand.

Fläckar på tänderna orsakat av fluorid, som kallas fluoros, är helt ofarligt och det finns behandlingar att få hos tandläkare. Högre fluoridhalter på över 6 milligram per liter kan dock leda till att fluorid lagras i benvävnaden. Det kallas ostefluoros och kan leda till smärta i leder och minskad rörlighet.

Den pågående fördjupade förstudien som bland annat utreder en ny vattentäkt i Gnesta ska enligt Cecilia Weistrand vara klar efter sommaren nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!