"Ordning-och-redabudget" klubbad efter debatt

Vid ett extrainsatt kommunfullmäktige klubbades budgeten för 2020 – men inte utan debatt.

Replikskifte mellan Gustav Edman (MP) och kommunalrådet Johan Rocklind (S) under måndagens kommunfullmäktige.

Replikskifte mellan Gustav Edman (MP) och kommunalrådet Johan Rocklind (S) under måndagens kommunfullmäktige.

Foto: Maja Edsö

Gnesta kommun2019-12-03 20:57

Tidningen har tidigare skrivit om hur skolan får 11 miljoner extra nästa år, men i övrigt är det en budget utan storslagna satsningar som S/M/C/L-samarbetet lagt fram. Däremot lyfts ordning och reda fram som slagord inför en väntad konjunkturnedgång. 

Barn- och utbildningsnämnden, som gått back de senaste åren, får alltså en extra dusör. I övrigt är VA-satsningar det som man lägger mest pengar på, men det var inte något som väckte debatt under kommunfullmäktige. Det gjorde däremot socialnämndens medel.

– Det känns som en för liten satsning på socialnämnden, där man har problem med sjukskrivningar och en ökning av äldre, sade Lena Staaf (V), och förslog att två miljoner från kommunstyrelsen skulle flyttas dit. 

– Dessutom borde vi minska mängden kommunalråd, det är en enkel besparing, fortsatte hon.

Hon fick mothugg av Ingrid Jerneborg Glimne (M), socialnämndens ordförande, som sa att nämnden fått de medel de äskat för. 

I övrigt kritiserade oppositionen budgetens brist på visioner. "Ordning-och-redabudgeten" ansågs sakna mål och mening.

– När jag för sex år sedan flyttade till Gnesta var jag pepp, för det var en kommun med stor politisk vilja. Nu är det en framtidstro grundad i ordning och reda. Det borde vara medlet, inte målet. När politiker mer än någonsin behöver ta ansvar för framtida generationer och göra modiga satsningar, är det lite ledsamt, sade Gustav Edman (MP).

Han fick svar från Johan Rocklind att de inte tagit med visioner i budgeten, eftersom det i stället är med i nämndernas planer.

– Det är möjligt att det om tio år inte står en massa människor och tackar oss, men det är en verklighet politiker är vana vid. De kommuner som inte kan ha ordning på sin ekonomi tvingas till bryska åtgärder, och det drabbar människor vi är satta att vårda, replikerade han. 

Edman fick också svar i en något snäsig replik av Jesper Hammarlund (S).

– Det lyfts fram att saker saknas i framtidsplanen, men det jag saknar är en motprestation. Var är era förslag? De är borta som vanligt.

Hans poäng backades upp av Ann-Sofi Livfenhage (M), med något mildare tonläge.

– Våra partier har 80 timmar betalt, då borde ett eget budgetförslag vara högprioriterat. Men därmed kan man konstatera att vi nog trots många och fina ord tycker rätt lika. 

Efter det hölls en omröstning där budgetförslaget klubbades. Lena Staafs förslag om extra pengar till socialnämnden och färre kommunalråd röstades bort. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!