Vargvalpar förväntas i Sjundareviret i sommar

I sommar kan det födas nya vargvalpar i Sjundareviret. Ett nytt vargpar har etablerat sig i området.

24 maj 2019 19:05

Det har blivit ett generationsskifte i Sjundareviret, som ligger i gränstrakterna mellan Gnesta och Södertälje. Den förra hannen sköts i ett villaområde i Tierp i vintras och tiken är försvunnen. Vad som har hänt med henne är okänt.

Enligt Mikael Fransson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm kan det finnas flera olika anledningar.

– Att vargar försvinner kan bero på sjukdom, drunkning, illegal jakt eller trafik. Men hade det varit trafik hade vi fått rapporter om det, säger Mikael Fransson.

Nu har en ny varghanne, som föddes i Värmland 2016, tagit över reviret, efter en strid med den tidigare hannen vårvintern 2018. Tiken är en av valparna till det tidigare vargparet.

– Nu är vargarna ett revirmarkerande par, om det blir en familj vet vi först i höst. Vi börjar med att inventera om det har fötts några valpar. Det är då först man kallar dem för en familj, förklarar Mikael Fransson.

Till sin hjälp kommer länsstyrelsen att sätta upp kameror som aktiveras när något djur rör sig framför.

– Vargen brukar röra sig i samma stråk, så vi har hyfsad kännedom om var vargen rör sig. Men det är mycket magkänsla man får gå på, säger Mikael Fransson.

I höst när länsstyrelsen har skickat in spillning på analys, blir det klart om och hur många valpar det har fötts.

Hur många valpar brukar det bli i kullen?

– 4,2 i snitt. Det är väldigt olika. Sex valpar föddes i första kullen i Sjundareviret, andra kullen var det bara två stycken, säger Mikael Fransson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt