Den här årstiden är så vacker att man nästan dånar. När träden skiftar i lejongult, löven övergår i karmosinrött och djupaste orange och himlen lyser så där obarmhärtigt klarblå – ja, då är det knappt att man vill gå in över huvud taget. Men när man väl gör det känns det som perfekt läge för att lägga in en pinne i brasan och ta sig en kopp te.

Något extra

Varför inte göra testunden till en grej och gå ”all in”? Afternoon tea är ett begrepp som vi förknippar med blåhåriga brittiska tanter och lyxiga salonger med manglade linnedukar. Men man måste ju inte ha betjänter, våningsfat och en hel herrgård på engelska landsbygden för att kunna bjuda på en testund. Det går precis lika bra i ett medelsvenssonkök med avskavda pinnstolar.

Artikelbild

| Scones hör testunden till, de här har fått extra mycket smak med hjälp av cheddar, bacon och kryddor.

Tanken går snarare ut på att göra det till något extra. Utveckla konceptet ”en kopp te” till en högtidsstund med mycket av allt. Minismörgåsar, scones, småkakor, mjuka kakor – det är bara att bulla upp och låta fantasi och tillgång styra vad som dukas fram. Och helst bör man förstås även lägga ned åtminstone en smula extra energi på att brygga te på kanna enligt konstens alla regler.

Goda vänner

Själva ritualen afternoon tea härstammar från år 1840 då hertiginnan Anna av Bedford gjorde sitt småätande mellan målen till något av en högtid. Klassiskt afternoon tea serveras numera ofta på minst lika klassiska hotell och restauranger. Cream tea, även kallat Devon cream tea, kallas det koncept som omfattar te, scones, marmelad och ”clotted cream”, vilket är det koncentrerade fettet i grädden (crème fraiche är det närmaste vi kan komma i svenska butiker, men det går faktiskt att göra själv). Ytterligare en variant är high tea, som är en lite matigare testund där även ett lättare kvällsmål ingår.

Oavsett vad man väljer att kalla det för så är en stund med goda vänner, en kanna te och allehanda godsaker en bra stund. Vad man än må tycka om brexit.