Han röstades bort – förra kommunalrådet tar över

Birger Svensson (S) har varit ordförande i Oxelösunds kommunbolag Kustbostäder i 16 år. Han var nominerad för ytterligare fyra år. Men vid ett medlemsmöte inom Socialdemokraterna blev han sidsteppad. En majoritet av medlemmarna föreslog förra kommunalrådet Benita Vikström.

4 mars 2019 20:14

– Jag blev förvånad, naturligtvis, säger Birger Svensson, 66.

Tidigare i år fick Birger Svensson frågan om att fortsätta som ordföranden i Kustbostäder. Han svarade ja. Birger Svensson nominerades till ordförandeposten vid Socialdemokraternas medlemsmöte, som nyligen hölls.

Men en majoritet av de närmare 40 mötesmedlemmarna ville något annat. Efter sluten omröstning stod det klart att Birger Svensson inte är Socialdemokraternas val till ordförandeposten.

I stället föll valet på Benita Vikström.

Benita Vikström var under åren 1998-2010 kommunalråd i kuststaden. 54 år gammal meddelade hon att hon inte ställde upp för omval. Hon kunde dock tillgodoräkna sig en politikerpension fram till 65 års ålder på drygt 33 000 kronor i månaden.

Benita Vikström har de senaste åren varit ordförande i Oxelösunds andra kommunbolag Oxelö energi. Hon är fortsatt aktuell som ordförande i Oxelö energi. Det gör att hon sitter på dubbla stolar med risk för intressekonflikt.

Den risken är uppenbar, menar Birger Svensson.

– Det är två separata bolag, som man bör hålla isär, säger Birger Svensson.

Arvodet, lönen, för en ordförandepost i något av Oxelösunds kommunbolag betyder i dag 12 000 kronor i månaden. En icke betydelselös ersättning, som Birger Svensson uttrycker det.

Birger Svenssons engagemang i partiet kommer nu inskränka sig till att vara medlem.

– Besviken är kanske fel sätt att uttrycka det på, men jag hade gärna tagit en mandatperiod (fyra år) till, säger han.

Återstår för bolagsstämmorna att senare i vår besluta om ordföranden.

Vi har sökt Benita Vikström för en kommentar, men hon har avböjt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo