Här bakar samhällsbyggarna nya boenden

I en pepparkaksraket reser vi till Mars, där vi bygger nya hem av deg, gelatin och strösocker – nyfiket studerat av marsipanianer.

12 december 2019 06:45

Ramarna för samhällsbyggnadskontorets åttonde pepparkakshustävling var enkla. Allt ska gå att äta, vara mest av pepparkaksdeg, rymmas på en bakplåt och följa årets tema: Ny lya – bo på nya sätt.

Ovanligt många byggen, sju, har lämnats in. Vissa enheter har dragit till Mars, men de flesta är kvar här hemma.

Två bidrag har slutna klimatsystem, varav ledningskontorets har kak-solceller, sega elbilar och en skumtomte på elcykel, under en kupol av gelatinblad.

Ska vi tolka det här med inkapslade boendeformer som en ny kommunal vision?

– Haha. Nej, vi ska inte ändra våra nuvarande visioner och översiktsplaner, säger samhällsbyggnadschef Marie Jonsson.

"Fler tomtar vill ha nånstans att bo och tomtkön är lång, därför måste vi bygga bostäder på helt nya platser och på helt nya sätt!", stod det i inbjudan från strategienheten, fjolårets vinnare som traditionsenligt fått välja tema.

I Waterworld flyter ett pepparkakshus på skumpontoner, med blått vatten och gröna takodlingar av färgade kokosflingor. 

Får vi se boende på Mälaren i framtiden?

Den sociala hållbarhetskoordinatorn Anders Härnbro skrattar.

– Nja, vi ska nog inte fördjupa oss i just läget. Vi tänkte mer att det vore roligt att bygga på vatten i stället för på land.

Ett bidrag har lånat inspiration av Sagan om ringen, medan en vision om en zombieapokalyps går helt under jord. Medan blodtörstiga varelser hasar fram ovan mark, huserar tomtar, marsipangrisar och söta fiskar i trygga underjordiska bunkrar.

Husbyggarna är noga med att påpeka att allt görs utanför arbetstid. Byggena görs på fritiden och röstar gör de på fikaraster. Vinnarna utses den 17 december.

 

En annan som konstruerar kreativa pepparkakshus är Mariefredsbon Rebecca Juslin. För andra året i rad har hon skapat en skalenlig modell av Slottspaviljongen, restaurangen vid Lottenlund i Mariefred.

– Jag har förstorat byggnadens ritningar och utifrån dem bakat ut de olika delarna. Taket har varit svårast att få ihop, det är inte ett slätt tak utan har olika vinklar. Men jag tycker att jag fick till det bra, säger hon, byggnadsingenjören som numera arbetar med förvaltning och service av Region Sörmlands fastigheter.

Bygget av Slottspaviljongen har tagit totalt 35 timmar, uppskattar Rebecca Juslin. Att anpassa ritningarna tar längst tid. När de väl är klara kvarstår ungefär åtta timmar till ett helt färdigt hus.

Det är en helt vanlig, hemgjord pepparkaksdeg som bildar väggar, tak och andra delar i bygget. Smält socker och kristyr fogar allt samman.

– Jag använder bara ätbara grejer, det tycker jag är lite av grejen. Fönsterglasen i det här huset är gelatinblad. Det ska gå att göra rutor av karamell, också. Det ska jag nog prova när vi ska baka familjens eget pepparkakshus hemma den 21 december.

Det blir minst två pepparkakshus per år för Rebecca Juslin. Tidigare år har hon fått i uppdrag att skapa Gripsholms värdshus och en större privat villa i Mariefred. Sitt eget hus har hon aldrig bakat.

– Nej, det är så tråkigt. Det är bara ett helt vanligt hus, det skulle inte bli någon utmaning, säger hon och visar i stället en bild på ett annat hus hon bakat i år – ett runt lusthus med dekorativt spröjsade fönster och veckat tak.

– Det är jätteroligt med pepparkakshus. När man har alla delar framför sig och börjar bygga ihop dem och märker att allt passar... det är häftigt!

Andra pepparkakshus

På Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm pågår utställningen Pepparkakshus 2019 till och med den 5 januari. Temat är "hett" och några av de 202 tolkningarna från allt från förskolor till professionella arkitekter är vulkaner, Greta Thunberg och Paradise Hotel. Fri entré.

Världens största pepparkakshus bakades 2013 i Texas, USA. Enligt Guinness rekordbok var det 1 100 kubikmeter stort och krävde 7 200 ägg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3 000 kilo mjöl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin 070-5599906,Camilla Lillsebbas