”Jag har alltid varit en vinnarskalle”

Fotbollen har gått som en röd tråd genom Tommy Svenssons liv. Han har varit spelare, tränare och kommentator. Det allra käraste fotbollsminnet är några mycket speciella sommarveckor 1994.

4 mars 2020 08:30

Säg Tommy Svensson och många tänker genast på fotbolls-VM i USA 1994 där han som svensk förbundskapten ledde landslaget till en sensationell bronsmedalj. En stor fotbollshändelse för många, inte minst för honom själv.

Den har betytt mycket även för mig. Jag har många fina minnen därifrån och det händer nästan varje dag att folk kommer fram och tackar för sommaren -94, fast det var så länge sedan, säger Tommy Svensson.

Det han minns mest är värmen. Och då menar han inte sommarhettan under matcherna, utan gemenskapen.

Vi blev ett sammansvetsat gäng, som en stor familj. Jag har fortfarande kontakt med många av dem: Thomas Ravelli, Roland Nilsson, Kenneth Andersson, Tomas Brolin, Jocke Björlund som är min systers son och flera andra.

Blev överrumplad

Med en av spelarna i det legendariska landslaget hade Tommy Svensson ett särskilt band: Klas Ingesson som avled 2014.

Han var verkligen en helyllekille som representerade laget på ett fantastiskt fint sätt. Vi hade kontakt in i det sista och jag fick ett långt sms bara en vecka innan han dog där han tackade för att ha fått vara med och spela under den perioden. Det kändes väldigt rörande.

Tommy Svensson hade inte alls räknat med att bli svensk förbundskapten. Han fick frågan 1990 när han var tränare i norska Tromsö och blev överrumplad, han hade nämligen tänkt att så småningom gå tillbaka till jobbet som mellanstadielärare i Växjö.

Nu blev det inte så. Efter åren med landslaget 1991 till 1997 arbetade han under flera år som expertkommentator på Canal plus.

Jag fick ägna mig åt fotboll från ett helt annat perspektiv och jobbade ihop med Arne Hegerfors och Lasse Granqvist. Det var en rolig och trevlig period.

Svenska mästare

Mellanstadielärare hade han hunnit vara ändå. Under alla år då han spelade i Östers IF jobbade han heltid som lärare hemma i Växjö.

Till hemstadens fotbollslag Öster kom han redan som barn och där var hans pappa Stig lagledare och ordförande under många år.

Jag var bara sex, sju år när jag följde med honom på matcher. Det är klart att det väckte mitt intresse. Jag hade stor talang för bollspel, det var det bästa jag visste. Så fort jag kom hem från skolan spelade jag boll.

Fotboll var en stor sport i hemstaden men det var ishockey också. När fotbollssäsongen tog paus under vinterhalvåret ägnade sig Tommy Svensson åt hockey. Två år i rad spelade han i Tv-pucken och i 17-årsåldern ett år i högsta serien.

Men till slut blev han tvungen att välja vilken sport han skulle satsa på. Som fotbollsspelare etablerade han sig på mittfältet och var med när Öster kvalade sig upp till Allsvenskan 1967 och till på köpet blev svenska mästare året därpå.

Det var en fantastisk bedrift. Vi är faktiskt det enda lag i svensk fotbollshistoria som har gått upp i Allsvenskan och vunnit direkt. Det var ett stort fotbollsintresse här i Växjö då, kan jag säga.

Tränar dagligen

Vid det laget var han redan gift med sin Ann-Catrin. Att de över huvud taget träffades var dock en ren tillfällighet. Tommy Svensson hade alltid match på söndagar och därför var lördagsnöjen inte att tänka på. Utom den där gången då han var 20 år och hade skadat sig så pass att han inte kunde spela.

Men dansa kunde han.

Jag följde med kompisar till folkparken här i Växjö och där träffades vi. Nu har vi varit ihop i, vad blir det nu, 55 år. Och varit gifta i 53.

Även senare har de gärna dansat om tillfälle har bjudits.

Under alla år har den fysiska träningen varit viktig för Tommy Svensson. Det är den fortfarande. Varje dag ägnar han ungefär en och en halv timme åt att svettas på gym, cykla eller gå i rask takt.

Han är ju uppfödd med träning, det skulle kännas konstigt att sluta. Men ett tag höll ryggen på att sätta käppar i hjulet.

Härom året fick jag steloperera ryggen och sedan dess hjälper träningen till att hålla mig i form. Träning hjälper mot det mesta. Sedan hjälper det också att vara lite envis. Jag har alltid varit en vinnarskalle när det gäller.
FAKTA

Namn: Tommy Svensson.

Fyller: 75 år den 4 mars 2020.

Bor: Växjö.

Familj: Frun Ann-Catrin, dottern Therese, sonen Matthias och fyra barnbarn.

Så firar han födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 75: ”Det ser ju hemskt ut på papperet. Så gammal känner jag mig inte.”

Intressen: Reser mycket och läser massor: "Jag tycker om att läsa böcker, det har jag gjort sedan jag var liten grabb. Gärna historiska romaner. Jag har alltid varit intresserad av historia."

Fotbollskarriär: Spelade i Östers IF 1961–1971, Standard Liège, Belgien 1971–1973, Östers IF 1973–1977. Han har spelat 40 A-landskamper och fick Guldbollen 1969. Sportchef i Östers IF 1978–1984, tränare i Alvesta 1985–1986, i Tromsö IL 1988–1990 och för Sveriges landslag 1991–1997.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Ekfeldt/TT