Joakim fick smak för frihetens sötma

Från EU-byråkrat till fågelfri författare. Joakim Zander sadlade om och bytte juridiken mot skrivandet och på kuppen förverkligade han en dröm.

20 januari 2020 10:54

Han har bytt kontoret i Bryssel mot ett liv som heltidsförfattare i Lund – ett beslut som underlättades av framgången med debutromanen ”Simmaren” (2013, Wahlström & Widstrand). När Joakim Zander började skriva på den var han fortfarande jurist i EU, på senare år sysselsatt med EFTA, frihandelsavtalet med Norge, Island och Liechtenstein.

Och visst var jobbet intressant, säger han, men samtidigt hårt schemalagt och präglat av stelbent byråkrati. När han bestämde sig för att ge skrivardrömmarna en chans så var han ganska trött den inrutade tillvaron.

Man får väldigt bra betalt och får arbeta med roliga saker i Bryssel. Men man betalar med sin personliga frihet, så att säga. Det går inte att ta ledigt en eftermiddag, det fanns ingen flexibilitet, säger Joakim Zander.
När jag fick den flexibiliteten som författare så var det otroligt omvälvande och befriande, att plötsligt kunna lägga upp mina egna dagar och hämta mina barn när jag vill. Det var verkligen en jätteskillnad, att helt befinna sig utanför systemet.

Handlar om empati

En annan skillnad är förstås att hans tillvaro efter återflytten har blivit mindre internationell. Det märks även på böckerna. Hans spänningstrilogi utspelar sig till stor del utomlands, bland annat i Mellanöstern. Boken han arbetar med nu har sin primära miljö i regionen Malmö-Köpenhamn-Lund.

I berättelsens centrum står en kille som flyttar till Lund för att läsa juridik. Där kommer han i kontakt med en tjej som lever ett helt annat liv än det han känner till.

Boken handlar om lockelsen i att sätta eld på allting och göra sig helt fri. Jag tror att ganska många i dag kan känna så. Det är så mycket skit vi får ta del av, det vore så jävla skönt att slippa förhålla sig till alltihop. Jag hoppas att boken kan fånga lockelsen i den verklighetsflykten.
Att skriva om människor som ligger långt från dig själv, är det svårt tycker du?
Nej, det tycker jag inte. Det handlar om empati och det är väl den mest underskattade känslan som författare och konstnärer har. Det är inte särskilt svårt att sätta sig in i hur andra människor har det, det är ju bara att göra det.

Inflytelserikt år

Han är trött på böcker som bara handlar om författaren själv, ”det är att tillmäta sig själv extrem betydelse”. Skrivardrömmar har han haft sedan barnsben och ju mer han skriver desto viktigare blir det att skriva om annat än sitt eget. Sitt självklara intresse för omvärlden har han fått från föräldrarna. Hans pappa arbetade i perioder för FN och Joakim gick ett år på den amerikanska Damascus community school i Syrien, ett minst sagt formande år.

Att flytta från lilla Söderköping där jag växte upp med 7 000 invånare och vakna i Damaskus dagen efter, det var otroligt omvälvande när man var 15. Alla mina tre första böcker har på något vis snurrat runt Mellanöstern och frågor om terrorism och radikalisering i Syrien.
Hade jag inte bott det där året i Syrien som femtonåring, hade jag nog skrivit helt andra böcker i dag. Jag tror att det var det enskilt mest inflytelserika året i mitt liv.

Juridiken avlägsen

Vid det här laget finns hans böcker utgivna i drygt 30 länder och de tre första ska bli tv-serie. Juridiken är avlägsen. Men hans doktorsavhandling i EU-rätt vann pris och gavs ut på Cambridge University press och ibland, när han tycker att människor inte förstår, så ger han sig in i diskussionerna igen på Twitter.

Han har svårt att helt släppa sina år inom EU. Men tillbaka till livet som tokjobbande jurist igen? Aldrig.

Haha, när man har fått smaka på frihetens sötma så vill man inte tillbaka igen.
Fakta

Namn: Joakim Zander

Fyller: 45 år den 20 januari 2020.

Gör: Jurist och författare till hittills tre spänningsromaner, ”Simmaren” (2013), ”Orten” (2015) och ”Vännen” (2018).

Bor: Lund.

Familj: Modern familj med två egna barn och flickvän som också har egna barn.

Så firar jag födelsedagen: Med barn och familj.

Om att fylla 45: ”Det känns jättehärligt. Men jag är rätt enkel, jag tycker att alla perioder i livet känns härliga.”

Stör mig på: ”Tusen gånger om dagen stör jag mig på något, men alla högerpopulistauktoritetsvurmande idioter är det primära störningsmomentet just nu.”

Engagerar mig: ”Orättvisor och ojämlikheter stör mig alltid, men just nu i historien tror jag att det är viktigare än någonsin att störa sig på det och bli engagerad på något vis.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Eijde/TT