De är på bettet inom den digitala skolan

Förra veckan var ett antal skolledare och lärare på utbildningsresa till London och Edinburgh för att få nya nycklar till hur man ska arbeta med digitalisering och nya sätt att lära.

30 januari 2019 14:00

I ett arbetsrum på Tallåsskolan studsar insikterna om digitalt lärande och nya grepp i undervisningen som bollarna i en pingpongmatch. Tanja Berglöf från Västra skolan, Sofia Norén Berglund från Forssjö skola och Lotta Nilsson från Tallåsskolan gästade förra veckan Bett-mässan, som beskrivs som världens största mötesplats för it och lärande. Veckan har varit späckad med föreläsningar, seminarier och studiebesök på skolor i London och Edinburgh.

– Det var väldigt givande att få göra resan tillsammans med skolledare och andrapedagoger. Det har varit intensiva dagar, men nu har vi samma utgångspunkt när vi ska jobba vidare. Vi är på rätt väg i Katrineholm, säger Sofia Norén Berglund.

Hon och kollegorna är så kallade lärspridare, lärare med spetskompetens inom informations- och kommunikationsteknologi som går i täten för digitaliseringen inom skolans värld.

– I Katrineholms kommun har vi de tekniska verktygen, men vi behöver fördjupa vårt arbetssätt. Det är en utmaning för oss att allt ständigt förändras och vi måste våga prova och utvecklas tillsammans med eleverna, säger Tanja Berglöf.

Studiebesöken på skolorna gav dem nya modeller för att få elever att tänka i nya banor och våga anta utmaningar

– Det handlar om att träna dem i uthållighet och lära dem att det krävs hårt arbete. Är det för enkelt lär de sig inte, säger Lotta Nilsson.

– Vi behöver jobba med elevernas inställning till sin egen förmåga. De ska veta att utmaningar utvecklar hjärnan och att alla kan lära sig, säger Sofia Norén Berglund.

Att ge elever en tydlig kompass för att navigera i den eskalerande digitaliseringens svallvågor är lika viktigt.

– Man måste vara källkritisk, göra medvetna val och tänka steget längre, säger Tanja Berglöf.

– Skolan måste se till att eleverna får tillräckliga kunskaper för att kunna ta vara på sina rättigheter och förstå sina skyldigheter i ett digitaliserat samhälle, säger Sofia Norén Berglund.

Bett-mässan

Den 22-25 januari hölls Bett-mässan i London. Mässan är ett årligen återkommande evenemang i London sedan 2013 och årets upplaga hade fokus på lärmiljöer, inkludering och digitalisering i undervisningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson