Två elbilar blev elva på grund av "missförstånd"

Kommunens plan var att beställa två elbilar till hemtjänsten. Men i stället blev det elva stycken.

21 februari 2019 13:50

Under socialnämndens sammanträde undrade Ann-Marie Eriksson (SD) varför kommunen har beställt så många leasade el-bilar. Vingåker hade beställt elva bilar när det från början var tänkt att bara vara två. Vingåkers socialchef, Dag Wallströmer, säger att någonstans har det blivit en "miss i kommunikationen" under beställningsgången.

– Det berodde kanske i sin tur på byte av folk och sjukskrivningar. Vi fick fler elbilar än vad vi tänkt oss. Vi pratade om att kanske ha ett par stycken och sedan ha en del hybrider. Men nu fick vi rena elbilar.

Han säger att de har försökt reda ut exakt hur beställningen kunde bli så fel.

– Det är samhällsbyggnad som samordnar bilarna och har beställt. Någonstans från det att vi hade upphandlingsträffarna till dess att beställningarna gjordes har det blivit ett missförstånd på vägen. Längre än så kommer vi inte. Vi får åka med det vi har nu och hantera den situationen, vilket jag tror att vi gör.

Dag Wallströmer säger att det inledningsvis även fanns en del bekymmer med den stora beställningen men att dessa ordnat sig.

– Det var framförallt problem med laddningen. Strömmen räckte inte till och det gick säkringar ett tag. Sedan är det inte helt enkelt att ta i och ur sladdarna på rätt sätt. Där kan det också ha varit några handhavandefel vid några tillfällen och vi borde ha haft mer utbildning. Men det har lugnat ned sig nu och framförallt känner vi oss lugnare då vi vet att vi inte kommer få fler bilar.

Dag Wallströmer säger att man eventuellt kommer att försöka minska antalet elbilar genom att byta inom kommunen.

– Men nu är vi i en hanterbar situation tycker vi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Järup

Ämnen du kan följa