Knyckare om familjeliv, underliv och kärlek

Komikern Emma Knyckare skrev en bok som blev lite mer allvarlig än hon tänkt sig. Skämten som skalades bort blir nu i stället en humorshow om livet som mamma. På lördag kommer hon till Nyköping och Culturum med "Årets Mama"

7 februari 2018 22:00

Det har gått ett par veckor sedan Emma Knyckare hade premiär för sin första egna föreställning - ”Årets Mama - En föreställning om familjeliv, underliv och kärlek".

– Premiären var i Göteborg vilket var superkul, utom för den stackare som trodde biljetten gick till en galaföreställning med tidningen Mama! Här borde vi kanske varit aningens tydligare, även om just galan förekommer i showen är dess innehåll rätt långt från just den glamouren, konstaterar Knyckare som sedan dess även hunnit med två stopp i sin barndoms Halland och nu styr kosan mot gammelmormor i Nyköping.

– Det gäller att ta familjen och släkten först! Jag har även med både min svåger och svägerska i showen så det känns väldigt familjärt måste jag säga. Jag gillar verkligen Nyköping och det ska bli superkul att träffa fler än släkten den här gången, säger Knyckare som har haft ett minst sagt intensivt år.

I mars släppte hon boken "Hit med flaskan" och i somras höll hon i trådarna för den uppmärksammade festivalen "Statement" i Göteborg.

Showen "Årets Mama" är inspirerad av ”Hit med flaskan”, en personlig skildring av mammablivandet. Namnet på föreställningen kommer från utmärkelsen "Årets humormamma" som Emma förärades av tidningen Mama 2015.

– Det var helt surrealistiskt, jag var den enda kvinnliga komikern som fick barn det året och fick åka på gala och mingla med Ebba von Sydow och alla andra. Grejen var den att jag då kände mig som den sköraste i hela världen, nyförlöst, snurrig och otillräcklig och så blir man utsedd till årets mama...väldigt motsägelsefullt, säger Emma som berättar mer ingående om detta i showen där även där familjelivet, bonusfamiljen, förlossningsgrejen, kärleken och vardagen står i strålkastarljuset.

– Boken skildrar lite av en kris med allt vad det innebär att bli förälder. Slutresultatet blev väldigt personligt och lite mer allvarligt än jag tänkt mig, så skämten och teman som inte fick plats får en ny chans nu i showen, säger Emma som upptäckt att hon hela tiden förlänger den.

– Det är förlösande att börja prata om hur det faktiskt är när det inte är det där glammiga. Det är fan på tiden vi börjar vara värdelösa tillsammans. Det är ju så det är för alla, har man aldrig känt sig otillräcklig i sitt föräldraskap är man en robot.

Ny bok på gång

"Årets Mama" är inspirerad av Emmas bok ”Hit med flaskan”, en personlig skildring av mammablivandet.

Knyckare är också aktuell med en bok om Statement, den mansfria festivalen som Knyckare drog i gång i Göteborg i somras. Boken släpps den 8 mars 2019.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Nydahl