Kvinna döms till rättspsykiatrisk vård efter trakasserier via Swish

Den 29-åriga kvinna som åtalats för omfattande trakasserier, bland annat via Swish, ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

7 mars 2019 05:30

Kvinnan döms för ofredande och olaga förföljelse.

Enligt polisens förundersökning är det en avslutad relation som legat bakom trakasserierna mot en man och dennes familj.

När mannen blockerade kvinnan från att skicka sms, skickade hon istället betalningar på en krona via Swish, och skrev meddelande i anslutning till detta, enligt polisens förundersökning.

Kvinnans agerande har påverkat mannen och hans familj i stor utsträckning. Han jobbar i dag på annan ort och familjen undersöker möjligheterna att flytta.

Tingsrätten konstaterar att syftet med många av meddelandena har varit att trakassera. Det har aldrig förekommit hot eller tal om våld.

29-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Till större delen handlar det om kontaktförbud mot olika personer. I juni 2015 dömdes hon för 148 fall av ofredande, till skyddstillsyn.

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visar att hon led av en allvarlig psykisk störning när hon begick brotten. Risken för återfall i brottslighet bedöms också vara hög till följd av den psykiska störningen.

Tingsrätten beslutar därför att kvinnan ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius

Ämnen du kan följa