Lekfull lektion i kultur

Vad är kultur? Prinsessan Wunderbaum ville verkligen veta och fick svar med dans, blås, muggar, strängar, färger och poesi när Kulturskolans lärare gjorde sin årliga skolturné.

22 mars 2019 19:00

Förra året utgjorde Katrineholms Kulturskolas lärare en orkester som var mitt uppe i en fiktiv tv-inspelning med roliga förhinder. Året dessförinnan var det cirkustema på turnén, och i år var det Prinsessan Wunderbaum och Kung Fridolf den andra av Korvtorp som höll hov inför andraklassare i Turbinen i Lokstallet. På fredagen avslutades turnén inför bland annat elever från Björkvik, som fick bekanta sig med skolans verksamhet genom lärarnas sedvanliga uppfinningsrikedom och humor.

Detta, att dela med sig av vad Kulturskolan pysslar med, är nämligen huvudsyftet med turnén som mynnar ut i öppet hus på skolan i morgon, den 23 mars. Årets föreställning handlade om bortskämda prinsessan Wunderbaum (Sofia Skoog) som önskade sig ännu en häst eller ett rymdskepp men som erbjöds kultur av sin dock något motsträvige fader kung Fridolf (Peter Henriksson).

– Jag fattar inte vad det är, gnällde prinsessan som lyckligtvis stod framför en lärarorkester från Kulturskolan som kunde ge svar på frågan:

– Kultur kan vara jättemånga saker.

– Ge mig det då, sa prinsessan som fick veta att det finns kurser i det mesta.

Och så fick lärarna möjlighet att presentera sina instrument. Det dröjde inte länge innan kungen fick lust att skriva poesi och prinsessan Wunderbaum fick svårt att välja mellan trombonen, saxofonen, tvärflöjten, fiolen, harpan, sången, eller för den delen dansen eller konsten. Publiken och prinsessan fick också lära sig att det inte ens behövs instrument för att åstadkomma musik – ett par muggar är allt som krävs.

Lärarnas lekfulla lektion i kultur

Årliga turnén en guide till skolans verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Wising