Mäklaren: "Allt fler måste göra bostadskarriär"

Stigande villapriser, 15 procents kontantinsats och amorteringskrav har gjort det tuffare för förstagångsköparna att ta sig in på bostadsmarknaden.

16 november 2018 13:00

Snittpriset på en villa i Sörmland ligger runt 2,5 miljoner kronor och med lagens krav på 15 procents kontantinsats krävs det att en köparen har 375 000 kronor till insats och 37 500 kronor till lagfarten. Behövs det dessutom nya pantbrev handlar det om ytterligare tusenlappar. Den som flyttar från ett boende till ett annat gör i bästa fall en vinst som kan användas som kontantinsats. För förstagångsköparen är det tuffare.

– Börja med att gå till banken och skaffa ett lånelöfte så att du vet vilken prisnivå på hus du kan titta på. Och jämför vad flera banker har att erbjuda dig, säger Maja Guthammar som är mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedlings Katrineholmskontor.

Maja Guthammar konstaterar att köparna vill ha hög standard på boendet och attraktivt läge, men att det kostar. Hon rekommenderar alla att ha en plan och en målbild för hur man vill bo om fem-tio år och göra en lista på vad som är viktigt med boendet.

– Sedan är det dags att prioritera för att komma vidare. Det går att komma billigare undan om man sänker kraven.

I sitt dagliga arbete upplever Maja Guthammar att förstagångsköparna är intresserade av hus i kransorterna.

– En mil bort kanske är en miljon billigare. Speciellt kransorter med skola intresserar många.

En annan iakttagelse är att det inte bara är stockholmarna som måste göra bostadskarriär för att bli med hus.

– Det blir allt vanligare här också. I Stockholm kanske det krävs att du går via flera bostadsrättsaffärer med vinst för att kunna köpa hus. Här räcker det kanske med att gå från bostadsrätt till villa förutsatt att man gör en vinst på det.

Framöver tror Maja Guthammar att radhus i form av bostadsrätt kommer att bli ett attraktivt alternativ för många. Den totala boendekostnaden behöver inte bli lägre, men eftersom priset är lägre blir också insatsen lägre vilket gör att fler har möjlighet att göra affär. Är priset en miljon kronor blir kontantinsatsen 150 000 kronor.

– När det gäller bostadsrätter har det blivit vanligare att föräldrar hjälper sina barn för att de ska ha råd att köpa, säger Maja Guthammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Ekdahl

Ämnen du kan följa