Den 25 oktober infaller den internationella pastadagen. Matvaran som har gett oss favoriträtter som spagetti med köttfärssås, lasagne och uttrycket al dente. Enligt den internationella pastaorganisationen IPO med säte i Rom finns det runt 600 olika skepnader och former av pasta i världen.

I klimat- och hälsodebatternas kölvatten har även de fiber- och proteinrika bönorna börjat malas ned till mjöl för att bli pastadeg. Allt för att möta dagens pastaälskare som kan vara både veganer och glutenallergiker, eller som bara vill hålla nere på kalori- och köttintaget. Bönpastan är baserad på baljväxter som exempelvis sojabönor, linser, kikärter och gröna ärtor. Och sortimentet i butikshyllorna blir allt rikare.

Proteiner som mättar

Artikelbild

| De trendiga fiber- och proteinrika bönorna malts ned till mjöl för att bli pastadeg. Vi har testat åtta olika sorter.

Tittar man på energivärdet är det ungefär samma i bönpastan som i vanlig pasta. Andelen kolhydrater är generellt lägre i bönpastan, förutom i Paulúns och Gogreens som når ungefär samma värde som en vanlig fusilli av märket Barilla. Änglamark, Ica och Risenta innehåller bara en tredjedel så mycket kolhydrater i jämförelse med en vanlig pasta. Däremot är det mer fett i bönpasta och vinnaren Risenta sticker ut med sina nio gram.

Å andra sidan tillför bönpastan mer fibrer och proteiner som mättar, vilket gör att man troligen inte äter lika mycket. De flesta pastasorter i testet är sprängfyllda med proteiner, men den ärtbaserade Gogreen är mer jämförbar med en vanlig pasta. Änglamark, Ica och Risenta är de i testet som innehåller mest proteiner.

Smak och värden

Vinnaren Risenta kniper en förstaplats för att den påminner mest om vanlig pasta. Andraplacerade Gogreen smakar som pesto vilket tilltalar panelens smaklökar, men innehållet av fibrer och proteiner skiljer sig inte mycket från en vanlig vetepasta.

Artikelbild

| De trendiga fiber- och proteinrika bönorna malts ned till mjöl för att bli pastadeg. Vi har testat åtta olika sorter.

Testdeltagarna är eniga om att bönpasta generellt inte ger samma tuggmotstånd och spänst som en vanlig pasta, men den upplevs som nyttigare.

mat