Pär Svärdson är entreprenören bakom e-handelsföretag som Adlibris och Apotea. Apotea, som han fortfarande driver och är vd för, har vunnit utmärkelser som Årets Nätbutik 2018 och Årets e-mästare 2018. Bakom framgångarna ligger en förkärlek för logistik, framhåller han.

Logistik är ingen rymdforskning, i grunden är det väldigt enkelt. Men det kan ändå vara svårt att få till det om du ska skicka 40 000 paket samma dag. Det är volymen som gör det komplext, säger han.

Det är på kontoret en vd brukar sitta, i synnerhet i bolag med över två miljarder kronor i omsättning och uppemot 600 medarbetare. Uppenbarligen tycker Pär Svärdson annorlunda.

Artikelbild

| Pär Svärdson är entreprenören bakom e-handelsföretag som Adlibris och Apotea. Entreprenörsandan fick han med sig från uppväxten i Västervik.

Minst en dag i veckan tillbringar jag i Morgongåva för att pilla i detaljer och packa paket till kunder. För att effektivisera verksamheten är det viktigt för en chef att förstå och vara nära detaljerna. Det är också väldigt kul! Jag är en teknikertyp och går i gång på att lösa problem.

Västervikare

Men under årens lopp har han även varit med om en del bakslag.

Min väg har kantats av många mindre misslyckanden, men eftersom jag är försiktigt lagd har det bara blivit små kriser som gått att reda ut. Det kan förklara mina framgångar.
Artikelbild

| Pär Svärdson har studerat till både civilingenjör och civilekonom, men visste tidigt att han ville ägna sig åt entreprenörskap och eget företagande.

Entreprenörsandan fick han med sig från uppväxten i Västervik. Pappa var företagare och mamma aktiv i en lantbruksverksamhet. På sätt och vis bidrog även hemstaden.

Jag har alltid definierat mig som västervikare och kan därför uppfattas som något rebellisk. I en liten stad finns en viss avundsjuka mot storstaden och en revanschlusta.
Artikelbild

| Redan i 16-årsåldern startade Pär Svärdson sitt första aktiebolag. "Min väg har kantats av många mindre misslyckanden, men eftersom jag är försiktigt lagd har det bara blivit små kriser som gått att reda ut", säger han.

Redan som åttaåring startade Pär “djuraffär” hemma i garaget där han sålde familjens kaniner som förökat sig kopiöst, och kaninmat. Kaninmaten fick han av morfar som var bonde och hade hur mycket hö som helst.

Det var häftigt med intäkter.
Artikelbild

| Minst en dag i veckan tillbringar Pär Svärdson på Apoteas lager i Morgongåva där han pillar i detaljer och packar paket till kunder – allt för att kunna effektivisera verksamheten.

Sålde för billigt

Föga förvånande startade han sitt första aktiebolag redan i 16-årsåldern. Samtidigt ville han studera. Helst industriell ekonomi, eftersom han var teknikintresserad. Men betygen räckte inte till så han pluggade till civilingenjör och därefter till civilekonom. Med dessa dubbla examina anställdes han som konsult på Andersen Consulting (numera Accenture).

Artikelbild

| Entreprenören och företagaren Pär Svärdson fyller 50 år.

Jag började där för att lära mig om arbetslivet. Jag hade inga intentioner att vara anställd för gott.

Mycket riktigt hoppade han av efter två år och startade uppstickaren Adlibris, som skakade om bokbranschen och pressade priserna. År 2005 fick han ett omtumlande telefonsamtal.

Bonnier ringde och ville köpa upp företaget. Det var såklart smickrande att stora Bonnier frågade lilla mig, men jag sålde för tidigt och för billigt. I dag skulle det vara svårare att köpa Apotea, det skulle inte räcka med smicker. Men jag ska inte klaga, med pengarna köpte jag min drömsegelbåt – en Arcona 400.

En tävlingsmänniska

Vilket osökt för oss in på hans relation till pengar.

Bra och ordnad ekonomi är mycket positivt. Mer än så behövs inte, det blir inte så stor skillnad i välmåendet. En segelbåt räcker, man blir inte lyckligare av två segelbåtar.

Även om han har bytt segelbåt är segling alltjämt ett stort intresse. Dels kopplar han av ombord med familjen, dels tävlar han i kappsegling. I år vann han, tillsammans med team Happy Yachting från Stockholms Yacht Klubb, SM i Fareast 28R.

Jag kan vara väldigt mycket tävlingsmänniska, speciellt om det handlar om något som jag definierar som en tävling – som kappsegling och företaget. Att inte vinna känns väldigt jobbigt.

VM-guld efterlyses

Arbetskamraterna skulle beskriva honom som ganska bestämd och kreativ, tror han.

Hur uppfattas du av din fru?
Hon skulle nog säga att jag är en rätt så varm och snäll person, men som kanske har svårt att få ihop administrativa saker.

Förutom viljan att jobba mer med hållbarhet är Pär Svärdson mycket nöjd med tillvaron.

Jag vill fortsätta att arbeta med Apotea och jag vill att det blir det största apoteket i Sverige. Jag är också nöjd med kappseglingen – bara jag tar ett VM-guld!