Mordmisstänkt ska psykundersökas – misstänks även för mordbrand

Den Nyköpingsbo som misstänks för mordet i Rosenkälla ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Mannen är nu också formellt misstänkt för grov mordbrand.

19 mars 2019 18:30

Mannen anhölls i samband med händelsen och häktades efter en tid misstänkt för mord på den 76-årige lägenhetsinnehavaren. Då mannen omhäktades i Nyköpings tingsrätt på måndagen lade åklagaren till misstanken om grov mordbrand. Det var då trapphuset rökfylldes som räddningstjänst och polis kallades till Erikslundsvägen på kvällen den 25 januari.

► Läs mer: Här hittar ni SN:s artiklar om det misstänkta mordet

Det är bland annat svar på tekniska analyser som lett till att åklagaren nu valt att addera misstanken om grov mordbrand till mordmisstankarna.

Enligt häktningsprotokollet "vitsordar mannen de faktiska omständigheterna kring misstanken om mord och mordbrand". Hans försvarare, advokat Lars Wall, säger att det inte ska tolkas som erkännande.

– Min klient kan varken erkänna eller förneka, säger han.

Syftet med den rättspsykiatriska undersökningen är bland annat att bedöma om det finns medicinska förutsättningar att döma mannen till rättspsykiatrisk vård. Man vill också undersöka om mannen varit allvarligt psykiskt störd då gärningarna begåtts.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åklagaren har fått förlängd tid för åtalet som ska vara väckt senast den 15 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll