Nedskärningar att vänta för Sörmlands media

Ett 60-tal tjänster beräknas försvinna från Sörmlands media när flera funktioner centraliseras till NTM i Norrköping. Det meddelade chefredaktör Eva Burman och vd Jenny Hoflund Bergvall under onsdagen.

– Vår förhoppning och ambition är att våra läsare inte ska märka någon skillnad, vare sig i print eller digitalt, säger Eva Burman.

16 januari 2019 16:20

I december I slutet av förra veckan stod det klart att Eva Burman tar över chefredaktörskapet för samtliga titlar inom Sörmlands media och att Jenny Hoflund Bergvall utsetts till ny vd efter Jimmie Näslund.

Under onsdagen hölls informationsmöten vid redaktionerna i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping, samt på tryckeriet EKTAB, där Eva Burman och Jenny Hoflund Bergvall informerade personalen om omfattande förändringar i verksamheterna. Ett antal funktioner – däribland ekonomi, it, annonsproduktion och privatmarknad – försvinner och kommer att centraliseras till NTM i Norrköping. Lokalt kommer fokus renodlas till lokal journalistik och lokal försäljning.

– Det är naturligtvis ett tufft och känslomässigt besked att ge. Samtidigt gör vi det här för att värna den lokala journalistiken och säkra utgivningen i framtiden. Det är ett måste för att överleva i det tuffa medielandskap vi lever i och är inget unikt för oss i Sörmland. Så här ser det ut i hela Sverige, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Förändringarna beräknas beröra ett 60-tal anställda inom Sörmlands media.

– Igår, tisdag, inledde vi förhandlingar med samtliga fackliga klubbar och i dag har personalen informerats om detta. Intentionen är att spara ett 60-tal tjänster, men det är viktigt att betona att det här precis har inletts och att inget är klart.

Stora förändringar är att vänta för personalen inom Sörmlands media. Enligt Eva Burman är dock förhoppningen att läsarna inte ska påverkas av det pågående förändringsarbetet. Om något är målet att kunna leverera ännu bättre tidningar.

– Vår förhoppning och ambition är att våra läsare inte ska märka någon skillnad, vare sig i print eller digitalt. Tvärtom hoppas vi kunna ge läsarna en tjockare tidning. Bland annat kommer material som vi tvingats ta bort de senaste åren tillbaka – exempelvis korsord, olika featurepaket, börs, med mera, säger Eva Burman.

Carina Wising, ordförande i Katrineholms-Kurirens journalistklubb, säger att redaktionen självklart fortsätter att ha fokus på läsarna och den lokala journalistiken i Katrineholm och Vingåker.

– Från fackligt håll har vi en del synpunkter på förslaget till ny organisation för Sörmlands Media. Vi hade förstått att stora förändringar var på gång, men kanske inte att de skulle bli så här omfattande. Vi inser att vi behöver en större aktör i ryggen för att överleva i den här tuffa branschen och det får vi nu. Enligt arbetsgivaren blir detta i förlängningen en satsning på den lokala journalistiken, och vi hoppas att det stämmer. Nu koncentrerar vi oss främst på att stötta våra medlemmar, säger hon.

Sörmlands Media och NTM

I Sörmlands Media ingår Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter med respektive sajter. NTM:s förvärv av Sörmlands Media fullföljdes i december 2018. NTM är en av Sveriges största mediekoncerner med verksamheter i Östergötland, norra Småland, Sörmland, Uppland, Gotland och Norrbotten. NTM omsätter 1,8 miljarder kronor och har cirka 1400 anställda. Huvudkontoret ligger i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla

Ämnen du kan följa