Nyköping backar om upphandlingsbeslut – ny takfirma får ramavtal

Nyköpings kommun backar och ger Nordvall bleck och plåt rätt. Det var fel att diskvalificera dem från upphandlingen - men ramavtalet går ändå till en annan takfirma.

4 mars 2019 13:20

I snart ett halvår har det tvistats om vilket företag som ska få uppdraget att lägga om tak för Nyköpings kommuns räkning.

När takfirman Nordvall bleck och plåt inte vann kommunens upphandling av taktjänster, värd cirka två till tre miljoner kronor per år, i höstas överklagade företaget beslutet.

LÄS MER: Takfirman och Nyköpings kommun – avtalen, fakturorna, tvisterna

Både Nordvall bleck och plåt och Eriksson plåt hade diskvalificerats för att de hade uppgett för låga priser, ansåg kommunen. Med så låga priser fanns det risk för att företagen skulle bli tvungna att kompensera med att skriva upp antalet timmar, befarade Nyköpings kommun. Men Nordvall bleck och plåt höll inte med och fick rätt när de överklagade till förvaltningsrätten.

Med lägre priser borde de ha vunnit upphandlingen, slog domstolen fast.

Trots detta går Nordvall bleck och plåt miste om ramavtalet. Det går i stället till Eriksson plåt som var det anbud med de allra lägsta priserna. En ny tilldelning ska göras och då ska samtliga anbud i upphandlingen utvärderas, resonerar Nyköpings kommun.

Om beslutet inte överklagas inom tio dagar vinner det laga kraft och Eriksson plåt får uppdraget att laga och lägga om tak för kommunens räkning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Clemens

Ämnen du kan följa