Helvegetariskt på ny restaurang

Snart slås portarna upp för en ny restaurang i Nyköping, helt utan kött och fisk. Maten ska lagas på råvaror som blir över i butikerna och som annars skulle slängas.

30 januari 2016 11:04

Bakom planerna på en vegetarisk restaurang står krögarna som driver Ät och Bernhards kök å deli tillsammans med Jonas Hultberg, före detta ordförande i Nyköpings kommunfullmäktige. Nya restaurangen ska heta alma och till att börja med vara öppen för luncher.

– Jag är ganska säker på att det är ett bra koncept som funkar bra i tiden, så jag tror inte att vi tar så väldigt stor risk, säger Jonas Hultberg.

Var lunchpriserna kommer att ligga vet de inte än, men förhoppningen är att kunna hålla nere priserna, bland annat genom att köpa överblivna råvaror i matbutikerna. Det kan handla om grönsaker med skavanker som annars skulle slängas bort. Utifrån hur butikernas överskott ser ut bestäms dagens lunchmeny.

– Vi jobbar väldigt flexibelt. Det blir många olika typer av grytor, gratänger och sallader, säger Jonas Hultberg.

– Jag ser det som en winwin-situation. De slipper slänga varor och vi får göra mat av det. Ingen förlorar på det, i synnerhet inte miljön.

Den nya restaurangen ska ligga i Odd Fellow-huset och lokalerna håller på att renoveras inför öppningen i mars. Gästerna ska både kunna äta på plats och köpa för att ta med sig i förpackningar som inte är engångsförpackningar. Tanken är att införa någon typ av pantsystem, att köpa med sig mat i en förpackning som man får tillbaka pengar för om man lämnar tillbaka den.

Maten som serveras är helt vegetarisk, men det ska också finnas alternativ för veganer och allergiker. Och Jonas Hultberg är optimistisk.

– Det är stor efterfrågan på vegetarisk mat både i Nyköping och i resten av Sverige och jag tror att fler kommer att välja mat som är rätt för miljön och som man mår bra av.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa