Ny demonstration av vårdpersonal

– Det här är ett allmänt upprop för alla positioner inom vården, säger en av arrangörerna om den rikstäckande demonstrationen.

11 augusti 2016 20:16

Den 4 september planeras en demonstration på Stora torget i Nyköping. Under parollen "Slut på rean – en annan vård är möjlig" ska läget inom vården uppmärksammas.

– Vårdplatser ska inte stå tomma, folk ska inte avvisas och få stå för länge i kön. Det finns de som dör i kön, säger undersköterskan Yvonne Ericsson som är en av arrangörerna för demonstrationen i Nyköping.

Hon berättar att det är en rikstäckande demonstration. I dagsläget planeras liknande demonstrationer samma dag på 22 andra svenska orter.

– Vi tänker fortsätta demonstrera varje år den 4 september tills politikerna lyssnar. De verkar inte förstå hur allvarligt det är. Det blir fler och fler äldre i Sverige och vi står inte rustade för det här. Vi kan inte springa fortare eller hoppa högre. Nu räcker det, fortsätter Ericsson.

I våras hölls det en stor vårddemonstration i Nyköping. Varför behövs det en till nu?

– Det här är ett nationellt upprop med allt från arbetsterapeuter till läkare och sjukgymnaster. Tidningarna har skrivit mycket om det, men politikerna har tittat åt andra hållet.

Ett problem som landstingsledningen i Sörmland pekat på är att det inte är lätt att rekrytera vårdpersonal i Sverige. Har ni någon förståelse för det?

– Det handlar inte längre om löner, det handlar om arbetsmiljön. Om folk får rimliga scheman blir jobbet attraktivt igen.

Fotnot: Än så länge har arrangörerna inte fått besked om de får tillstånd för att demonstrera på Stora torget den 4 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!