Nu ska byggvaruhuset bli soldrivet

I veckan har 236 solcellspaneler installerats på byggvaruhuset N.A. Svenssons tak i Nyköping. Inom ett par veckor ska delar av byggvaruhusets el komma från solen.

22 september 2016 11:30

– Den här anläggningen ska producera 68 000 kilowattimmar om året, det är ungefär fjorton villor när det gäller hushållsel, säger Samuel Svensson.

Han är en av de som driver familjeföretaget N.A. Svensson, som bland annat har ett bygghandelsvaruhus i Nyköping. Anläggningen som han syftar på är de sammanlagt 236 solcellspaneler som under veckan har installerats på varuhusets tak.

Inom ett par veckor ska delar av byggvaruhusets elförbrukning komma från solen.

– Vi förbrukar 600 000 kilowattimmar om året för att driva belysning och allt här i varuhuset. Det är bara 10-15 procent av vår förbrukning, men vi tycker ändå att det är spännande och vill testa, säger han.

Miljöcertifikat har man haft i snart fem år och familjeföretaget har som miljömål att återvinna rätt och sälja produkter som är miljöanpassade. För några år sedan började man fundera på hur man kan få ner kostnaderna i drift och investerade bland annat i LED-lysrör som drar 70 procent mindre än vanliga lysrör.

Solcellsanläggningen är med andra ord ett ytterligare steg på vägen mot ett miljövänligare företag. Sammanlagt har familjeföretaget 30 000 kvadratmeter takyta på olika anläggningar som man äger.

– Vad kan vi göra med dem? Kanske solceller på hälften av dem? funderar Samuel Svensson.

Projektet att installera solceller på byggvaruhusets tak inleddes för över ett år sedan i samarbete med Uppsalabaserade solelsföretaget Save by Solar, som skött installeringen i veckan. Enligt Viktor Grabe, ansvarig för installation och drift på företaget, är samtliga paneler uppvinklade 15 grader mot syd för att garantera bästa möjliga effektivitet.

Kostnaden för installationen kommer landa på runt miljonen svenska kronor. Mycket pengar enligt Samuel Svensson som hoppas att familjeföretaget kommer kunna få tillbaka 30 procent av investeringen genom ett bidrag från staten.

– Vi ansökte för ett och ett halvt år sedan om att få bidraget, men först måste man installera och visa att man betalat för anläggningen innan man får bidraget, förklarar han.

Han räknar med att solcellsanläggningen kommer spara företaget 70-90 000 kronor om året, vilket kan tyckas lite med tanke på att man idag lägger 600 000 kronor om året i bara elförbrukning. På det tillkommer 300 000 kronor i fjärrvärme – och det bara för butiken i Nyköping.

– Men vi tycker ändå att det är spännande med solceller, för vi minskar beroendet av annan el och fossila utsläpp och blir lite mer miljövänliga. Vi är ett familjeägt bolag och tänker väldigt långsiktigt. Vi kommer finnas här i 40 år till, säger Samuel Svensson.

TV-skärmarna i butiken kommer framöver inte bara kommunicera ut kampanjer och erbjudanen till kunderna, utan även uppdateras var femte minut med information om hur mycket solel som anläggningen producerar. Allt för att väcka medvetenhet och "göra något bra lokalt", som Samuel Svensson uttrycker det.

Han drömmer även om att inom ett halvår kunna installera en laddstationen på parkeringen så att hantverkare och kunder kan ladda sina elbilar – gratis.

– Solceller är ju framtiden och elbilar också, så är det bara, konstaterar Samuel Svensson.

– Vi tänker på framtiden och på Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa