Etik och organisation centralt i barnmorskerättegången

Är det möjligt att jobba som barnmorska och inte utföra aborter? Den uppmärksammade rättegången där barnmorskan Linda Steen stämt landstinget Sörmland avslutades på måndagen.

26 september 2016 21:46

Jacob Sandgren (S), landstingsråd med ansvar för personalfrågor, var en av många på åhörarbänken i sal 5 i Nyköpings tingsrätt.

– Att bli kränkt för att man behöver utföra de arbetsuppgifter som ingår i jobbet - nej, för mig går det inte ihop, säger han.

Erfarna barnmorskan Aino Börjars Treijs var först ut att vittna för landstinget Sörmland.

– Jag förstår inte hur man ska kunna genomföra vården med den inställningen som Linda Steen har. Det handlar om bemötande. Patientfokus måste alltid stå i centrum.

Börjars Treijs har under sina många år aldrig varit med om att en barnmorska åberopat samvetsfrihet för att slippa utföra vissa arbetsuppgifter.

– Jag har haft frireligösa kollegor. De har sin personliga tro men den har aldrig påverkat patienterna.

Landstingets vittnen hävdar att det skulle vara omöjligt att organisera verksamheten så att en barnmorska inte behöver medverka vid abort. Alla måste kunna göra allt och personalen roterar och hjälper varandra mellan BB, förlossning och gynekologavdelning.

– Barnmorskeyrket är inte bara att ta ut barn, sade läkaren Gabriel Edström, tidigare chef på kvinnokliniken. Han påpekade att han som läkare inte vill riskera att hamna i en förhandlingssituation med en barnmorska med samvetsbetänkligheter.

– Det finns ett antal kliniska situationer där jag måste ha hjälp omedelbart. Då går det inte att börja diskutera - kan du göra det här?

Linda Steen hävdar via sina ombud att hon kan utföra barnmorskans alla arbetsuppgifter utom just aborter. Hon vill till exempel inte ge patienter abortpiller.

– Det är just det här lilla korta momentet, sa ombudet Ruth Nordström och gick fram till den före detta klinikchefen med en symbolisk karta piller.

Steens ombud ville under rättegången gärna diskutera och ställa etiska frågor.

– Biologiskt - när anser du att livet börjar? Har du förståelse för att Linda Steen anser att livet börjar vid befruktningen? frågade hon.

Exakt samma syn uttrycker också pensionären Lennart Rosman som gått till förhandlingarna tillsammans med sin bönegrupp.

– Linda Steen är en hjälte. Hon ställer upp för livet, trots etablissemanget. Jag vill inte döma kvinnor som gör abort men jag önskar att aborterna är så få och så tidiga som möjligt, säger han.

Läkaren Bettina Ouvrier var tydlig med att vårdgivaren inte ska ha några synpunkter på patienten och hennes beslut.

– Jag kan inte lägga in mina egna värderingar. Det handlar aldrig om mina värderingar. Hos oss ska patienten stå i fokus.

Domen kommer senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa