Wizz Air-resenärer dumpades efter kaosresa från Skavsta

Wizz Air-flyget från Skavsta skulle vara framme i Bosnien strax innan midnatt i onsdags. Istället landade planet i Budapest där passagerarna bussades vidare till bosniska gränsen. Där fick de fortsätta – till fots.

20 oktober 2016 20:00

– Det är skamligt hur de behandlar människor, säger passageraren Mirza Kusljugić från Motala när SN når honom vid klockan 13.30 på torsdagen, ett halvt dygn efter att de skulle ha landat. Då satt han i en bil och var nästan framme i Tuzla.

Hans resa började på Skavsta i onsdags kväll. Wizz Air-planet var planerat att lämna vid 20.55, men blev kraftigt försenat. När klockan var närmare 22.30 lyfte planet från Skavsta.

Redan då började Mirza undra om planet över huvud taget kunde landa i Tuzla eftersom flygplatsen där stänger vid midnatt, och resan ner tar ungefär 2,5 timme.

– Efter typ 1,5 timme märker vi att planet börjar gå ner för landning och fem minuter innan vi landar säger de: "Vi kommer landa i Budapest, ni får hämta ert bagage och sedan åka vidare med buss".

Efter väntan i en dryg timme lämnade till slut fyra bussar Budapest för att åka vidare. Det blev en minst sagt kaotisk färd.

– Chaufförerna kunde varken engelska – eller vägen till Bosnien. Vår chaufför körde fel längs vägen och höll på att somna flera gånger så vi fick säga till honom.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen var de framme vid gränsen till Bosnien. Där tog det tvärstopp.

Bussförarna fick inte resa in i landet och ingen ny buss fanns på plats.

Passagerarna fick kliva av och promenera vidare med bagaget. Mirza kunde ändå lösa situationen genom att hans farbror hämtade upp honom och hans pappa med bil.

– För min del är det okej, även om jag inte åt på ungefär tio timmar. Men jag tänker att det måste ha varit värre för de som har småbarn

Mirza ifrågasätter varför planet ens lyfte från Skavsta så pass sent, i stället för att lyfta tidigt nästa morgon.

Han berättar att informationen som gick ut till passagerarna var att landningen i Budapest berodde på dåligt väder i Bosnien.

– Det är en ren lögn. Mina släktingar sa att det var jättefint väder och Wiizz Air kan ju omöjligt inte veta att flygplatsen stänger klockan 24, de har ju flugit dit i flera år.

Mirza har försökt komma i kontakt med Wizz Air, som har sin bas i just Budapest, under torsdagen men inte fått något svar.

– Det är pinsamt, de borde inte få flyga.

Även SN har försökt nå Wizz Air för en kommentar utan något resultat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!