Eberspächer varslar visstidsanställda

45 personer berörs när Eberspächer avslutar flera visstidskontrakt på grund av minskade beställningar.

23 oktober 2016 16:08

Tyska storkoncernen Eberspächer säger upp flera anställda med tillfälliga kontrakt på produktionsanläggningen i Nyköping. Här tillverkas avgasreningssystem till lastbilar och bussar åt storkunderna Daimler och Scania.

– Vi har en nedgång ifrån en av våra stora kunder just nu, en temporär dipp, säger Fredrik Zöögling, vd för Eberspächer i Nyköping.

– Det är ett varsel av visstidsanställda som hade tidsbestämda kontrakt redan, så vi har bara tidigarelagt deras avslut en månad.

Vid produktionsuppgångar hyrs extrapersonal in från bemanningsföretag, men bolaget har även slutit egna kontrakt med tillfälligt anställda, framförallt förlängd sommarpersonal. Det är dessa som nu får sluta en månad i förväg.

– Det här är en helt vanlig fluktuation i efterfrågan, säger Zöögling.

– Vi, som alla andra i den här branschen, försöker ha en så god planering som möjligt och det är precis därför vi gör det här just nu, för att vara ute i tid.

För två år sedan gick företaget rejält minus med ett resultat före skatt på -213 miljoner kronor, medan fjolåret visade ett resultat på plus 96 miljoner kronor. Enligt Zöögling har även 2016 varit ett starkt år.

Den senaste månaden har två nya fabriker öppnat i Rumänien och Portugal, men detta påverkar inte tillverkningen i Nyköping, enligt vd:n.

– Nej, absolut inte. De servar helt andra kunder, så det har ingenting med oss att göra.

Totalt arbetar omkring 750 personer på Eberspächer i Nyköping. Inga fastanställda berörs av varslet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa