Lotta och Cina rustar för stor danskväll på Träffen i Nyköping

Bugg, foxtrot och kanske en liten schottis – på fredagskvällen snörar Nyköping på sig dansskorna för en ordentlig svängom uppe på Träffen. Om arrangörerna Lotta Hirving och Cina Dahlgren får bestämma är det inte för sista gången. De vill se en återgång till Träffens fornstora dagar.

25 november 2016 09:44

– Det blir jag som för, Cina, säger Lotta Hirving, och skrattar.

För tillfället står de båda vännerna uppställda tillsammans framför fotografens kamera i en klassisk danspose. Bakom dem breder Träffens stora dansgolv ut sig. Just nu är det tomt, men under fredagskvällen kommer det vara desto mer aktivitet över parketten. Då är det dags för den stora danskvällen som duon anordnat tillsammans.

– Vi hoppas väl på att runt 300 personer kommer hit i alla fall, säger Lotta Hirving.

Idén till danskvällen föddes ur en frustration, förklarar hon.

– Vi satt inne på Hjorten, där Cina har danskurs varje söndag, och spånade. Vi tänkte "fasen, det finns ju ingenstans där man kan gå och dansa här i Nyköping längre". Sedan gjorde vi slag i saken och fixade en kväll.

Till en början var Hjorten tilltänkt lokal, men när intresset visade sig vara stort bokades i stället Träffen. Cinas kontakter i dansbandsvärlden har även lett till att livemusiken säkrats under kvällen – en bokning som Cina och Lotta tror starkt på.

– Det är Micke Ahlgrens som kommer spela, det är ett band som är känt i hela Sverige, berättar Cina Dahlgren.

– Folk som har frågat blir alldeles lyriska när de får höra att det är Micke Ahlgrens som kommer hit, fortsätter hon.

Både Lotta och Cina bor i Nyköping. Lotta flyttade hit i början av 00-talet och Cina är uppväxt i staden. De har båda dansat mycket på Träffen längre tillbaka i tiden. Lotta är mer inriktat på gammeldans; hambo, polka och schottis, medan Cina dansat mer bugg. För Cina började det tidigt – hon stiftade bekantskap med Träffen redan i början av 80-talet.

– Jag tog mina första danssteg här när jag var jag tretton år. Då var det dansundervisning, berättar hon.

Hon är inte den enda som har en mångårig dansrelation till lokalen. Under slutet av 90-talet och början av 00-talet, var det proppfullt under danskvällarna på Träffen. Det var inte bara Nyköpingsbor, förklarar Cina och Lotta, även tillresta från grannkommunerna fanns på plats, och folk från Södertälje, Stockholm och Norrköping.

Dansbanden som spelat har varit många under åren. Flera har lämnat spår efter sig. I foajén, och längs med trapporna som leder upp till det stora dansgolvet, sitter flertalet bandaffischer uppsatta – Sannex, Lasse Stefanz och Donnez för att nämna några.

Danskvällarna anordnades på fredagar, åtminstone en gång i månaden, förklarar Cina och Lotta. Under vissa perioder stannade det av lite, innan det slutligen avtog helt runt 2014. Cina och Lotta tror att flera aspekter spelade in.

– På slutet blev det väl lite rörigt, de kom väl inte överens om vem som skulle hålla i det, säger Cina.

– Dels det, och sedan fick de väl inte ekonomin att gå ihop, flikar Lotta in.

Därefter dröjde det inte länge innan besökarna sökte sig till andra danslokaler.

– De såg att det blev mindre och mindre folk, och tänkte väl till slut att 'är det någon mening att gå dit, tänk om det inte blir något folk", berättar Cina.

Nu känner de att tiden är redo för ett nytt kapitel i Träffens danshistoria. Klockan 19.30 påbörjas biljettförsäljning vid dörren, och en halvtimme senare drar dansen i gång. Till sin hjälp har duon också ett lokalt handbollslag, IFK Nyköpings A-flickor, födda 00-02, som ansvarar för garderob och servering. Förhoppningarna på en lyckad afton är stora.

– Jag vet att det finns folk i Nyköping som önskar det här mest av allt, att få gå hit och dansa. Man får ju höra, folk pratar ju, säger Cina.

– Målet, om det går bra nu, är att köra varannan månad. Sedan får man ta en paus under sommaren, för då dansar man inte här. Då åker man till Broby, fortsätter hon.

Avslutningsvis frågar jag vad som utgör en bra danspartner. Svaret kommer snabbt:

– Att man har dansglädje. Och det finns här, Nyköpingsfolket kan dansa, säger Cina.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson