15-åring fick tatueras i Nyköping – utan ålderskontroll

En dag i förra veckan kom Pontus Schmützers femtonåriga dotter hem med en tatuering på ankeln. ‒Tatueraren borde stoppas, säger den arga pappan.

21 januari 2017 06:00

Enligt uppgifter till SN har åtminstone sex högstadieungdomar tatuerat sig på en studio i Nyköping de senaste veckorna. Pontus Schmützer har pratat med en förälder som nyligen kontaktat tatueringsstudion efter att hans omyndiga dotter tatuerat sig.

‒Mannen som driver studion hade bett om ursäkt och sa att det var ett misstag. Men direkt efteråt gjorde de ändå en tatuering på en annan tjej...

Pontus Schmützer säger att dotterns tatuering nog snarare var ett infall än ett noga övertänkt beslut.

‒Det är för tidigt att bestämma sånt här när man är 15. Om jag vetat att hon aldrig skulle ångra sig vore det väl okej, då kunde hon gärna få välja själv. Men man vet att det är så många som ångrar sig senare.

Jonas Sjöström är kontaktperson för tatueringsstudion. Han säger att företaget drivs av hans fru men att han svarar på frågor för hennes räkning.

‒Vi ska inte tatuera ungdomar under 18 om inte deras föräldrar är med, säger han.

Men flera ungdomar i 15-årsåldern har tatuerat sig hos er?

‒I så fall är det en miss i arbetet. Vi kontrollerar åldern via legitimation. Men jag vet inte vad som hänt här, det är min fru som tatuerar och det är olyckligt om det blivit fel.

Rebecca Ryrberg, ordförande i intresseorganisationen Sveriges registrerade tatuerare, säger att branschen har sina egna etiska regler.

‒Det finns ingen seriös tatuerare som tatuerar ungdomar under 18 år, säger hon.

Inte ens om en förälder ger samtycke kommer tatueraren att sätta nålen i en person under 18.

‒En tatuering ska sitta resten av livet. Då krävs att personen är myndig. Men bland unga görs många "hemmatatueringar" som sällan är särskilt snyggt gjorda.

Ponus Schmützer har övervägt att polisanmäla studion där hans dotter tatuerade sig.

‒Men jag vet inte om det är någon idé. Det verkar ju inte vara olagligt, säger han.

Enligt Socialstyrelsen faller ingrepp som piercing/håltagning och tatuering inom vårdnadshavarens bestämmanderätt enligt föräldrabalken. Det innebär att om barnet är omyndigt får tatueringar inte göras utan föräldrarnas samtycke.

Polisanmälan efter infektion

Det är inte olagligt att göra en tatuering på en minderårig, men har en skada uppstått efter ingreppet, till exempel att en allvarlig infektion uppkommit, kan en polisanmälan göras. Detta gäller oavsett personens ålder. Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa