Tonåring anhållen för mordbrand på skola

En tonåring har anhållits i Nyköping, misstänkt för torsdagens skolbränder på fordonsgymnasiet på Skavsta. Personen misstänks även ha startat en brand på en toalett på Alpha den 10 januari.

24 januari 2017 00:00

Bränderna på Skavsta har varit i olika byggnader som används av fordonsprogrammet. På en toalett hade någon eldat dels i taket, i en papperskorg på golvet och i handfatet. På en annan toalett brann en toapappersrulle i en plasthink. Bränderna släcktes av personal och räddningstjänsten gick igenom med värmekamera för att säkerställa att elden inte spridit sig.

Polis och åklagare tror att den skyldige är inringad.

‒Det är en person under 18 år som misstänks på sannolika skäl. Misstankarna rör två fall av mordbrand och ett fall av skadegörelse genom brand, säger Lotta Thyni, chef för områdespolisen i Nyköping.

Mordbrandsmisstankarna gäller Skavsta och skadegörelsen avser en av de många bränderna på högstadieskolan Alpha.

Uppgifterna runt utredningen är belagda med stor sekretess. Polisen avslöjar inte var eller när personen greps men han ska under en tid ha varit anhållen i sin frånvaro.

‒Av hänsyn till utredningen lämnar vi inga övriga kommentarer, säger Lotta Thyni.

Det ställs särskilda krav på tempo i utredningar när personer under 18 år misstänks för brott. Den misstänkte förhördes i Nyköping under måndagseftermiddagen. Nyköpings tingsrätt har utsett advokat Lars Ohlson till hans offentlige försvarare.

Polisen har satt in särskilda utredare för att lösa bränderna.

Enligt vad SN erfar finns ytterligare en misstänkt för någon eller några av bränderna. Den personen ska vara under 15 år.

Under måndagen utrymdes Alpha vid två tillfällen ‒ vid elvatiden och strax efter klockan 13. Någon hade eldat på toaletter så att brandlarmet utlöstes. Särskilt behörig skolpersonal hann dock avvärja larmet innan det nådde räddningstjänsten.

Under måndagseftermiddagen höll skolledning, polis och räddningstjänst flera möten med anledning av bränderna.

‒Vi har fått in en del tips på namn, säger Gunnel Söderlund Dahl, biträdande rektor på Alpha.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa